null Ministeri Harakka liikenneministerikokoukseen Kroatiaan

Ministeri Harakka liikenneministerikokoukseen Kroatiaan

Tiedote 09.03.2020 10.33 fi sv en

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka edustaa Suomea Kroatian Opatijassa järjestettävässä EU:n epävirallisessa liikenneministerikokouksessa 10.-11. maaliskuuta 2020. Kokouksen aiheena on merenkulku.

Ministerit käyvät kokouksessa periaatekeskustelun ympäristötavoitteista ja kilpailukyvyn säilyttämisestä merenkulkusektorilla. Suomi korostaa kunnianhimoisia ilmastotavoitteita sekä Kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n että EU:n puitteissa. Suomen näkemyksen mukaan onnistuminen tavoitteissa nojaa vahvasti digitalisaatioon, uusiin teknologioihin ja automaatioon.

Liikennesektorilla tarvitaan EU:ssa vahvaa sääntelyä, joka ohjaa pitkäjänteisesti päästöjen vähentämiseen. Suomi katsoo, että päästökaupan laajentaminen meri- ja tieliikenteeseen vaatii huolellisen vaikutusarvion. Suomi asettaa etusijalle tehokkaat ratkaisut, jotka samalla jättävät varustamoille ja operaattoreille mahdollisuuden valita niille parhaiten sopivat päästövähennyskeinot.

Kokouksessa ministerit hyväksyvät julistuksen, joka koskee siirtymistä kohti hiilineutraalia, automaattista ja kilpailukykyistä merenkulkua ja sisävesiliikennettä. Tämän niin sanotun Opatijan deklaraation pohjalta on tarkoitus laatia päätelmät, jotka hyväksyttäisiin liikenneneuvoston kokouksessa kesäkuussa 2020.

Kokousohjelman ohella ministeri Harakalla on kahdenväliset tapaamiset Espanjan liikenneministeri José Luis Ábalos Mecon sekä IMO:n pääsihteerin Kitack Limin kanssa.

Lisätietoja

erityisavustaja Matti Sadeniemi, +358 40 586 7324