Takaisin

Ministeri Huovinen: ”Julkinen tieto hyötykäyttöön uusien palveluiden avulla”

Ministeri Huovinen: ”Julkinen tieto hyötykäyttöön uusien palveluiden avulla”

Tiedote 26.01.2006 14.30 fi

"VARO on alku liikenteen uusille tietopalveluille ja oivallinen jatko Suomen vahvalle osaamiselle sää- ja kelipalvelujen toteuttamisessa" , sanoi liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen puheessaan 26. tammikuuta Ilmatieteen laitoksen ja Tieliikelaitoksen uuden reittiennuste- ja varoituspalvelu VARO:n avajaistilaisuudessa.

Huovisen mielestä on tärkeää, että uusia palveluita rakennetaan myös jatkossa käyttäjien ehdoilla ja vuorovaikutukseen perustuen siten kuin VARO:ssa on tehty. Tekniikka ei ole pääroolissa vaan se toimii tukena ja mahdollistajana.

"VARO on hyvä esimerkki siitä, mitä uusi arjen tietoyhteiskunta käytännössä tarkoittaa. Palvelu on käyttäjälähtöinen, konkreettisesti kansalaisia hyödyttävä ja helposti käytettävä. Ennakoiva ja ajantasainen tiedottaminen parantaa liikenneturvallisuutta, koska se lisää kuljettajan valppautta ja motivoi kuljettajaa hiljentämään" , Huovinen sanoi.

Varopalvelu hyödyntää kuljettajien antamien tietojen lisäksi Ilmatieteen laitoksen ja Tieliikelaitoksen tuottamia lähes reaaliaikaisia sää- ja kelitietoja. Ministeri Huovinen toivookin, että etenkin julkisin varoin kerätty tieto saataisiin jatkossa entistä helpommin hyötykäyttöön.

"Tietoyhteiskunnan palvelut perustuvat käyttäjiä hyödyttävään tiedon jakamiseen. Jotta saataisiin lisää VARO:n kaltaisia palveluja, on tärkeää, että tietosisältöjen helppoon saatavuuteen ja ajantasaiseen tiedon tuottamiseen panostetaan entistä enemmän" , ministeri totesi.Lisätietoja:

rakennusneuvos Juhani Tervala (liikenne- ja viestintäministeriö), puh. (09) 160 28482 tai 050 552 7260

pääjohtaja Pekka Plathan (Ilmatieteen laitos), puh. (09) 1929 2200