Takaisin

Ministeri Huovinen: Kunnat ja alueet mukaan liikenneturvallisuustyöhön

Ministeri Huovinen: Kunnat ja alueet mukaan liikenneturvallisuustyöhön

Tiedote 05.04.2006 10.02 fi

- Liikenneturvallisuustyö on yhteistyötä. Alueellisella turvallisuustyöllä on keskeinen rooli liikenneturvallisuustoimien toteutuksessa, liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen painottaa.

Huovinen puhui liikenne- ja viestintäministeriön järjestämässä liikenneturvallisuustilaisuudessa Tampereella 5. huhtikuuta.

- Parhaimmillaan yhteistyö on silloin kun se syntyy omasta tarpeesta ja yhteisestä innostuksesta, Huovinen korosti. Yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa ei ole. Esimerkki toimivasta mallista ovat Hämeen tiepiirin paikallisista viranomaisista koostuvat liikenneturvallisuuden yhteistyöryhmät.

Huovinen on huolissaan Pirkanmaan liikenneturvallisuustilanteesta.
- Valtakunnan tasolla liikennekuolemat ovat vähentyneet, mutta Pirkanmaalla ne ovat lievästi lisääntyneet. Pirkanmaalla kuoli liikenteessä 31 ihmistä viime vuonna. Liikennekuolemien määrää selittää osaltaan liikenteen kasvu, mutta ei täysin, Huovinen totesi.

- Olen myös erittäin huolissani siitä, että Pirkanmaan 19 kunnalla ei ole omaa liikenneturvallisuussuunnitelmaa.

Valtioneuvoston periaatepäätöksessä Suomen tieliikenteen ykkösongelmaksi nostettiin pääteiden nokkakolarit. - Vastakkaisten ajosuuntien erottamiseen tulee panna paljon enemmän painoarvoa. Kokemuksia keskikaideratkaisuista onkin saatavissa tästä läheltä, Tampereen ja Jyväskylän väliseltä 9-tieltä, jota Hämeen tiepiiri on ollut toteuttamassa yhteistyössä Keski-Suomen tiepiirin kanssa.

Huovinen kaipaa innovatiivisuutta liikenneturvallisuuden kärkiongelmien ratkomiseen.
- Erityisesti Hämeessä on monilla tavoin rauhoitettu taajamien ja maaseutukylien liikennettä. Esimerkiksi taajamaportit ovat hyvin suunniteltuina ja toteutettuina erinomainen ja maaseutukylien maisemaan sopiva keino parantaa asuinalueiden liikenneturvallisuutta.

Valtioneuvosto teki maaliskuussa 2006 periaatepäätöksen tieliikenteen turvallisuuden parantamisesta vuosina 2006-2010. Valtakunnallisena tavoitteena on vähentää liikennekuolemien määrä alle 250:een vuoteen 2010 mennessä.

Tampereen tilaisuus oli ensimmäinen ministeriön alueellisista tilaisuuksista, joiden tavoitteena on edistää uuden liikenneturvallisuussuunnitelman toteuttamista ja herättää keskustelua liikenneturvallisuudesta.

Lisätietoja: erityisavustaja Pekka Salmi, puh. 050 565 8898