Takaisin

Ministeri Huovinen: Yhteistyö pohjoissuomalaisten kanssa turvaamaan Kemijärven yöjunat

Ministeri Huovinen: Yhteistyö pohjoissuomalaisten kanssa turvaamaan Kemijärven yöjunat

Tiedote 21.06.2006 12.00 fi


Kemijärven yöjunaliikenteen jatkaminen syksyllä voi vielä onnistua, arvioi liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen. Keinona voisi olla aggregaattivaunujen hankkiminen.

Yöjunaliikenteen jatkuminen voitaisiin varmistaa Huovisen mukaan siten, että Lapin liitto ja muut aluetta edustavat tahot ottaisivat vastatakseen aggregaattivaunujen hankinnasta aiheutuvat kustannukset, sillä VR:llä ei ole tarvetta aggregaattivaunuille muilla rataosilla.

- Liikenne- ja viestintäministeriö ja VR Osakeyhtiö ovat valmiita tällaiseen ratkaisuun. Nyt tulee välittömästi aloittaa neuvottelut alueen edustajien kanssa, jotta vaunujen rahoitukselle löydetään ratkaisu, sanoo Huovinen.

Makuuvaunuille virtaa syöttävien kahden aggregaattivaunun hankkiminen maksaisi noin 3 miljoonaa euroa. Ennen uusien vaunujen valmistumista liikenteen jatkuminen keskeytyksettä turvattaisiin väliaikaisjärjestelyillä, esimerkiksi vuokraamalla vaunut ulkomailta.

Aggregaattivaunut olisivat huomattavasti edullisempi mahdollisuus liikenteen turvaamiseen kuin Rovaniemen ja Kemijärven välisen rataosuuden sähköistäminen, joka maksaisi 17 miljoonaa euroa. Kemijärven yöjunaliikennettä on uhannut lakkautus, koska VR uudistaa syyskuussa makuuvaunukalustonsa ja uudet vaunumallit vaativat sähköistettyä rataa.

- Yöjunaliikenteen lopettamista ei kukaan toivo, mutta liikennepoliittisin perustein jatkaminen näyttää vaikealta. Aluepolitiikan näkökulmasta perusteita liikenteen jatkamiselle kuitenkin on. Ymmärrän pohjoissuomalaisten tuntemukset, ja siksi olisi tietysti hyvin ilahduttavaa, jos ratkaisu löytyisi, Huovinen sanoo.

Radan sähköistämistä liikenne- ja viestintäministeriö pitää liian kalliina radan liikennemääriin nähden.
Lisätietoja:
rakennusneuvos Juhani Tervala, puh. (09) 160 28482 tai 050 552 7260
valtiosihteeri Perttu Puro, puh. 040 779 3436