Ministeri Kyllönen: Ilmatieteen laitos on liikenteen turvallisuusviranomainen

Tiedote 20.09.2012 11.53 fi

Liikenneministeri Merja Kyllönen ei pidä Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) toimintojen yhdistämistä hyvänä ratkaisuna. Ilmatieteen laitos on ensisijaisesti vuorokauden ympäri päivystävä turvallisuusviranomainen, jonka palvelut perustuvat vahvaan asiantuntijaosaamiseen.

Tutkimuslaitosten yhdistämistä on ehdotettu valtioneuvoston Tutkimus- ja innovaationeuvoston 20. syyskuuta 2012 julkaisemassa selvityksessä, joka käsittelee valtion tutkimuslaitoskentän uudistamista.

- Ilmatieteen laitoksen palvelut kohdistuvat pääasiassa turvallisuudesta vastaaville hallinnonaloille eli liikenteeseen, sisäiseen turvallisuuteen ja maanpuolustukseen, korostaa liikenneministeri Merja Kyllönen. - Laitoksen sääpalvelut ovat ehdottoman tärkeitä erityisesti liikenneturvallisuuden ylläpitämiseksi, ne ovat oleellinen osa liikenneväylien kunnossapitoa sekä lentoliikenteen ja lentokenttien toimintaa.

- Tällä hetkellä Ilmatieteen laitoksen toiminta on valtiolle edullista, sillä se saa hyvin rahoitusta myös budjetin ulkopuolelta. Lisäksi sääpalveluista koituu välillisesti liikennesektorille huomattava taloudellinen hyöty, arviolta noin 200 - 250 miljoonaa euroa. Tätä summaa on hankala korvata budjetista, jos laitoksen toimintaa suunnataan yhdistymisen jälkeen toisaalle, ministeri Kyllönen huomauttaa.

Ilmatieteen laitoksessa tutkimusta tehdään ensisijaisesti palvelujen kehittämiseksi. Tutkimustoiminnan pääkohteet ovat säänennustusmallien ja säähavaintomenetelmien tutkimus sekä operatiivinen meriveden- ja ilmanlaadun tutkimus. Noin viisi prosenttia laitoksen tutkimuksesta suuntautuu ympäristön tutkimukseen, kuten ilmastonmuutoksen tutkimukseen.

Liikenne- ja viestintäministeriö toteutti hallinnonalan tutkimuslaitosten uudistuksen jo edellisellä hallituskaudella. Tuolloin merentutkimus järjesteltiin uudelleen liikenne- ja viestintäministeriön ja ympäristöministeriön hallinnonalojen kesken.

- Valtion tutkimuslaitosten organisoinnille on varmasti tarve, mutta en ryhtyisi rikkomaan toimivaa kokonaisuutta, joka palvelee viranomaisten lisäksi elinkeinoelämää ja kansalaisia. Ilmatieteen laitoksen toiminta on kaikilla mittareilla valtion toimintojen parasta laatua ja maailmanlaajuisestikin huipputasoa, sanoo ministeri Kyllönen.

Lisätietoja:

liikenneministerin erityisavustaja Sarianne Hartonen, p. 0295 34 2325
ylijohtaja Pekka Plathan, p. 0295 34 2340