null Ministeri Kyllönen: Tehdään suojateistä nimensä veroisia

Ministeri Kyllönen: Tehdään suojateistä nimensä veroisia

Tiedote 03.05.2013 09.40 fi sv

Liikenneministeri Kyllönen haluaa herätellä kansalaisia kunnioittamaan suojateitä ja noudattamaan niitä koskevia säädöksiä. Sääntöjä noudattamalla ja kanssakulkijat huomioon ottamalla suojatie toimii turvallisena väylänä liikenteen poikki.

Toukokuu alkaa YK:n kansainvälisellä liikenneturvallisuusviikolla 6.5.-12.5.2013 ja EU:n liikenneturvallisuus päivällä, jota vietetään 6.5. Sekä viikon että päivän teemana on kevyenliikenteen, erityisesti jalankulkijoiden turvallisuus.

- Vaikka tieliikenteen yleinen turvallisuuskehitys on Suomessa kääntynyt parin huonomman vuoden jälkeen parempaan suuntaan, on jalankulkijoiden turvallisuudessa vielä roimasti töitä tehtävänä, sanoo liikenneministeri Merja Kyllönen.

Ministeri Kyllönen viittaa Liikenneturvan tilastokatsaukseen, jonka mukaan viimeisen kolmen vuoden aikana on kuollut vuosittain keskimäärin 35 ja loukkaantunut 550 jalankulkijaa. Kuolemista 61 prosenttia ja loukkaantumisista 89 prosenttia tapahtui taajamissa.

- Erityisen huolestuttavaa on, että kolmannes uhreista menehtyi suojatiellä, huomauttaa ministeri Kyllönen. - Kysymys ei ole luvuista ja tilastoista, vaan aina jonkun läheisestä tai perheen jäsenestä. Jos kuolemat ja loukkaantumiset voidaan välttää sillä, että kunnioitamme suojatietä, liikennesääntöjä ja toisiamme, niin miksi emme toimi niin, Kyllönen kysyy vakavana.

Hallitus julkaisi joulukuussa 2012 periaatepäätöksen tieliikenteen turvallisuuden parantamisesta. Yksi sen keskeisistä toimenpiteistä on muun muassa kehittää liikennevalvontaa - myös kevyen liikenteen osalta. Liikenneturvallisuus toteutuessaan edellyttää kuitenkin myös kansalaisten sitoutumista.

Ministeri Kyllönen heittää haasteen kaikille liikenteessä olijoille, niin autoilijoille, motoristeille, pyöräilijöille kuin jalankulkijoille:

- EU:n liikenneturvallisuuspäivän tavoitteena on, ettei yksikään jalankulkija kuolisi Euroopan taajama-alueilla YK:n tieliikenneturvallisuusviikon aikana. Ehdotan, että me suomalaiset voisimme venyttää tuota tavoitetta ja toteuttaa sitä pitkälle tulevaisuuteen.

Vuoden 2012 ennakkotietojen mukaan Suomessa tieliikenteessä kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä olisi vähentynyt yli kymmenen prosenttia siten, että tieliikennekuolemia olisi 254. Tieliikenteen turvallisuudelle asetettu lähiajan tavoite on enintään 218 liikennekuolemaa vuonna 2014 ja enintään 136 tieliikennekuolemaa vuonna 2020.

Liikennekuolemien puolittamistavoite vuoden 2010 tasosta vuoteen 2020 mennessä koskee kaikkia EU:n jäsenvaltioita.

Lisätietoja:

liikenneneuvos Kimmo Kiiski, p. 0295 34 2304