null Ministeri Risikko: Arktinen osaamisemme hyödynnettävä paremmin

Ministeri Risikko: Arktinen osaamisemme hyödynnettävä paremmin

Tiedote 10.03.2015 14.20 fi

- Suomella on pitkä talvimerenkulun perinne, arktista meriteknologiaa ja vahvaa kylmään ilmastoon sopivaa osaamista. Tässä meillä on koossa hyvät liiketoimintamahdollisuudet, jotka pitäisi osata hyödyntää paremmin, totesi liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko puhuessaan Merenkulkualan teemapäivässä Helsingissä 10. maaliskuuta.

- Kylmän ilmanalan osaamisellamme on kansainvälistä kysyntää ja kaupallistamismahdollisuuksia. Jotta saisimme arktisesta osaamisestamme hyödyt irti, tarvitaan verkostoitumista sekä kotimaista ja kansainvälistä yhteistyötä. Erityisen tärkeää on yhteistyö yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa.

Yksi askel arktisen osaamisen hyödyntämiseen on Suomeen perustettava arktinen osaamiskeskus.

- Perämeren rannikolle suunnitellaan parhaillaan arktisen merenkulun testaus-, harjoitus- ja koulutuskeskusta, jonka peruspilarina tulee olemaan vahva verkostoituminen sekä kotimaisiin alan yrityksiin että kaupunkeihin, toteaa Risikko.

- Keskuksen varsinaisina toteuttajina ovat Kemin, Oulun ja Porin kaupungit kehitysyhtiöineen. Eri ministeriöiden roolina tässä hankkeessa on auttaa kaupunkeja verkostoitumisessa oman alansa toimijoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Myös Norjassa rakennetaan arktista osaamiskeskusta.

- Huippuvuorilla on jo rakenteilla arktinen osaamiskeskus, joka tulee keskittymään arktisten alueiden luonnonvarojen kestävään hyödyntämisen. Nämä Norjan ja Suomen arktiset keskukset tulevat täydentämään toisiaan luoden samalla kansainvälisestikin ainutlaatuisen ja merkittävän suomalais-norjalaisen arktisen osaamiskeskuskokonaisuuden, toteaa Risikko.

Lisätietoja:
erityisavustaja Hanna Tapala, p. 041 544 9500