Takaisin

Ministeri Susanna Huovinen: Kansallinen edunvalvonta EU:ssa vaatii yksituumaisuutta

Ministeri Susanna Huovinen: Kansallinen edunvalvonta EU:ssa vaatii yksituumaisuutta

Tiedote 14.02.2006 13.02 fi


Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovisen mukaan rekkojen leveyksistä aiheutunut kiista osoittaa, minkä vuoksi yhteinen kansallinen kannanmuodostus ja yksituumainen toiminta Euroopan Unionissa on ensiarvoisen tärkeää kansallisen edun kannalta.

Ministeri Huovinen puhui Suomen Logistiikkayhdistyksen Satakunnan piirin 40-vuotisjuhlissa Porissa 14. helmikuuta.

Ministeri viittasi puheessaan 10 vuotta sitten sovittuun rekkojen mittoja koskeneeseen direktiiviin. Silloin saatiin aikaan ratkaisu, joka mahdollisti pidemmät yhdistelmät kotimaan liikenteessä, mutta rekkojen leveys kaventuisi 2,55 metriin. Päätöksestä huolimatta kuljetusyritykset eivät ole luopuneet vuoden vaihteessa kielletyksi tulevasta kalustosta.

- Jatkossa on pidettävä huolta, ettei vastaavanlaisia tilanteita pääse muodostumaan. Kaikilla osapuolilla on oltava parempi ymmärrys Euroopan Unionin lainsäädännön merkityksestä, Huovinen muistutti. Ministeriö on vuoden vaihteessa asettanut uuden logistiikkafoorumin, jolla osaltaan pyritään tiivistämään alan ja ministeriön välistä vuoropuhelua, ministeri Huovinen muistutti.

Huovinen ymmärtää, että päätös kaventaa rekkojen leveyksiä on erittäin vaikea alalle ja teollisuudelle. Logistiikasta aiheutuvia kustannuksia on pyritty alentamaan. Nyt päätös vie kustannuskehitystä väärään suuntaan.

- Näistä syistä ministeriö selvitti sekä Euroopan komission että oikeuskanslerin kanssa juridisia mahdollisuuksiamme helpottaa päätöksestä alalle aiheutuvia seurauksia esim. siirtymäkautta vielä pidentämällä. Selvitysten yksiselitteinen lopputulos on kuitenkin se, ettei Suomella ole juridista liikkumavaraa tässä asiassa.


Lisätietoja: valtiosihteeri Perttu Puro, puh. (09) 160 28325