null Ministeri Viitanen tietoyhteiskuntakaaresta

Ministeri Viitanen tietoyhteiskuntakaaresta

Uutinen 05.06.2013 09.07 fi

Tietoyhteiskuntakaari ei rajaa internetin vapautta, vastaa asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen tietoyhteiskuntakaaren säädösehdotuksista nousseeseen keskusteluun. Lain valmistelussa johtotähtenä on kuluttajan oikeus valita häntä kiinnostava sisältöpalvelu ilman erillistä maksua.

Helsingin Sanomat uutisoi 2. kesäkuuta liikenne- ja viestintäministeriössä valmistelussa olevasta tietoyhteiskuntakaaresta ja sen sisältämästä säätelystä liittyen verkkoneutraliteettiin.

Ministeri Viitanen korostaa lehdelle lähettämässään vastauksessa, että internetin vapaus on erittäin tärkeä periaatekysymys, josta on käyty laajaa kansainvälistä keskustelua. Suomen näkemykset painottavat tasa-arvoisuutta ja verkkoneutraliteettia, eikä tähän linjaan ei ole tulossa muutoksia.

- Lausuntokierroksella käynyt esitys ei ole muuttamassa Suomessa nykyisin käytössä olevaa verkkoneutraliteettiperiaatetta, eikä operaattoreille ei ole esitetty oikeutta estää tai hidastaa tiettyjen verkkosisältöjen jakelua. Päinvastoin tietoyhteiskuntakaaren valmistelussa johtotähtenä on ollut kuluttajan oikeus valita häntä kiinnostava sisältöpalvelu ilman erillistä maksua, sanoo ministeri Viitanen

Tietoliikenteen hallinnan osalta teleyrityksillä on olemassa mahdollisuus liikenteen- ja kapasiteetinhallintaan. Tämä on tärkeää, jotta mahdollisissa ruuhkatilanteissa viestiliikenteen perillemeno voidaan ylipäänsä turvata.

- On tärkeää, että valmistelussa olevista asioista käydään keskustelua myös julkisuudessa. Mahdolliset epäselvyydet verkkoneutraliteetin ja kuluttajien aseman turvaamiseksi tullaan jatkovalmistelussa selvittämään siten, että laki onnistuu tavoitteissaan edistää niin kansalaisoikeuksien, suomalaisen tietoyhteiskuntakehityksen kuin elinkeinotoiminnan vahvistumista, ministeri Viitanen korostaa.