null Ministeriö kannustaa autojen energiamerkinnän käyttöönottoon

Ministeriö kannustaa autojen energiamerkinnän käyttöönottoon

Tiedote 18.02.2010 15.21 fi sv

Liikenne- ja viestintäministeriö haluaa vauhdittaa kodinkoneista tuttujen energiamerkintöjen ottamista myös autokaupan käyttöön. Henkilöautojen energiamerkintä helpottaa kuluttajaa vertailemaan eri automallien kulutusta ja päästöjä.

Autojen energiamerkinnät ovat olleet autokaupan koekäytössä. Hyvien tulosten kannustamana ministeriö ja Motiva laativat yhteistyössä ohjeet energiamerkinnän käytöstä autokaupoissa ja kouluttivat autoliikkeiden henkilökuntaa merkinnän käyttöön. Ohjeet ovat olleet autokaupan käytössä vuoden 2010 alusta lähtien. Tätä ennen henkilöautomallien kulutus- ja päästötietoja on ollut mahdollista vertailla Liikenteen turvallisuusviraston ylläpitämässä EkoAKE-palvelussa.

"Energiamerkintä on käytännöllinen tapa vauhdittaa autokannan muutosta energiatehokkaammaksi ja vähäpäästöisemmäksi," kertoo ylitarkastaja Maria Rautavirta liikenne- ja viestintäministeriöstä ja kiitää toimialan yhteistyötä. "Energiamerkintä myös toteuttaa ministeriön ilmastopoliittisessa toimenpideohjelmassa asetettuja tavoitteita ja ennakoi mahdollista EU:n päätöstä energiamerkinnän pakollisuudesta."

Erillinen energiamerkintä ei ole autokauppiaille pakollinen, mutta asiakasystävällinen tapa kertoa eri automallien kulutustiedoista, hiilidioksidipäästöistä, käyttökustannuksista ja verotuksesta. Energiamerkintä sisältää enemmän tietoa kuin lainsäädännön edellyttämä autojen polttoaineen kulutus- ja päästötietojen ilmoitusvelvollisuus, joka perustuu EU direktiiviin.

Ajoneuvovalinnoilla on liikenteen ilmastopolitiikan kannalta erittäin suuri merkitys. Liikenne- ja viestintäministeriössä on arvioitu, että energiatehokkailla valinnoilla liikenteen päästöjä voitaisiin pudottaa jopa yli 10 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Kokonaistavoitteena on 15 prosentin päästövähennys 10 vuodessa.

Lisätietoja

Ylitarkastaja Maria Rautavirta, P. (09) 160 28577, 040 718 5975