MoniNaisempi digitalisaatio - ICT-alalla tarvitaan monipuolista osaamista ja erilaisia ihmisiä

Tiedote 18.06.2021 08.40 fi sv en

MoniNaisempi digitalisaatio (Kuva: LVM)

Vaikka Euroopan väestöstä yli puolet on naisia, ICT-alalla työskentelevistä heitä on vain 18 prosenttia. Vastaavasti vain 24 jokaisesta tuhannesta korkea-asteen tutkinnon suorittaneesta naisesta on opiskellut tieto- ja viestintätekniikkaa, kertoo Euroopan komission tutkimus.

Suomalaiset naiset ovat EU:n aktiivisimpia ja käyttävät teknologiaa yhtä paljon ja taitavasti kuin miehet, mutta täälläkin valtaosa naisista hakeutuu muille aloille sekä koulutuksessa että työelämässä.

- Saamme parhaan hyödyn digitalisaatiosta, kun ICT-alalla on erilaisia ihmisiä ja monipuolista osaamista. Kannustan opintoja miettiviä nuoria naisia ja alan vaihtamista pohtivia naisia kiinnostumaan tietotekniikka-alasta ja etsimään sieltä koulutusta, työtä ja toimeentuloa, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

EU:n tutkimuksen mukaan naisten määrän lisääminen digialalla voisi luoda 16 miljardin euron vuotuisen BKT:n kasvun Euroopan taloudelle.

MoniNaisempi digitalisaatio -verkkotapahtuma tarjoaa tietoa ja kannustusta

Suomi allekirjoitti keväällä 2019 Euroopan unionin Women in Digital -julistuksen, jossa EU-maat sitoutuvat edistämään tasa-arvoa tietotekniikka-alalla. Tavoitteena on, että useammat tytöt ja naiset valitsisivat jatkossa ICT-alan opintoja ja työpaikkoja. Yhtenä yhteisenä toimenpiteenä oli järjestää keväällä 2021 naisia ICT-alalle kannustava tapahtuma jokaisessa EU:n jäsenvaltiossa.

Liikenne ja viestintäministeriö, Ilmatieteen laitos, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja Väylävirasto ovat yhteistyössä julkaisseet kolmikielisen MoniNaisempi digitalisaatio -verkkotapahtuman (Kvinnor och Digitalisering, Women In Digital), joka on osa kaikissa EU-maissa järjestettävien tapahtumien sarjaa.

Tapahtuman videolla suomalaiset ICT-alalla toimivat naiset kertovat miten he ovat alalle tulleet ja mitä tekevät työkseen sekä antavat vinkkejä ja kannustavat muita naisia tietotekniikan pariin. Tapahtumavideolla annetaan myös vinkki mahdollisuudesta opiskella yliopistotasoisia ICT-alan opintoja verkossa. Kooste on katsottavissa liikenne- ja viestintäministeriön YouTube-tilillä.

ICT-alan työt eivät ole vain koodausta ja algoritmeja. Ala tarjoaa monia eri tehtäviä ja rooleja ja vaatii erilaisia taitoja ja ominaisuuksia. Työ ICT-alalla vaatii myös yhteistyökykyä ja luovuutta, jotta osaa tunnistaa mahdollisuuksia, joita digitalisaatio tarjoaa esimerkiksi toimintamallien tai liiketoiminnan kehittämiseen.

Yhteiskunnan digitalisaatiokehityksestä jää puuttumaan paljon, jos tytöt ja naiset eivät näe mahdollisuuksia ja ryhdy ICT-alalle.

Lisätietoja:

hallitusneuvos Silja Ruokola, p. 040 580 0894

talouspäällikkö Riitta Rosenberg, p. 050 354 3270