null Olympialaislähetyksiä teräväpiirtona

Olympialaislähetyksiä teräväpiirtona

Tiedote 08.07.2008 11.23 fi

Liikenne- ja viestintäministeriö on myöntänyt Digita Oy:lle verkkotoimiluvan teräväpiirtotelevision koelähetyksiin.

Toimilupa on tarkoitettu ainoastaan Yleisradio Oy:n Pekingin olympialaisista tuottaman sisällön välittämiseen rinnakkain TV2-kanavan standardilaatuisen lähetyksen kanssa.

Kyseessä on tekninen kokeilu, joka on voimassa vain Pekingin olympialaisten ajan. Kokeilun aikana Digita tutkii 50 kotitalouden otoksen odotuksia ja kokemuksia teräväpiirtolähetyksistä. Tämä otosjoukko saa Digitalta teräväpiirtopalvelun purkamiseen soveltuvan digisovittimen. Kotitalouksilla itsellään tulee olla HD-Ready tai Full HD -taulutelevisio.

Koelähetykset näkyvät pääkaupunkiseudun lisäksi muun muassa Inkoossa, Lohjalla, Nurmijärvellä, Siuntiossa, Tuusulassa ja Vihdissä. Vastaanottotaajuus on VHF-taajuuksilla kanava 8. Lähetinasema on Espoossa. Lähetysten sisältö on sama kuin TV2:n kautta tulevilla lähetyksillä.

Digitan ilmoituksen mukaan lähetettävä signaali on salaamaton ja siten vapaasti vastaanotettavissa kaikissa lähetysalueen kotitalouksissa, joissa on vastaanottoon soveltuvat laitteet.

Teräväpiirtolähetysten vastaanotto koelähetyksen aikana vaatii sisäänrakennetun HD-virittimen (integroitu vastaanotin) tai digisovittimen, joka tukee HD-lähetysten teknisiä vaatimuksia. Tavallisella digilaitteella katselu ei onnistu. Lisäksi vastaanottoon tarvitaan VHF-antenni. Arvioiden mukaan pääkaupunkiseudulla tällaisia vastaanottimia on yhteensä noin 4000 kappaletta.

Digita oli ainoa hakija väliaikaiselle lähetyskokeilulle.


Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Kaisa Laitinen, puh. (09) 160 28608, 040 7727643