Radiotaajuusasioille neuvottelukunta

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 9.6.2008 14.35
Tiedote

Viestintäministeri Suvi Lindén on asettanut neuvottelukunnan avustamaan ministeriötä taajuuspolitiikan kehittämisessä.

Neuvottelukunta toimii liikenne- ja viestintäministeriön apuna ajankohtaisiin taajuuspoliittisiin kysymyksiin liittyvässä strategisessa suunnittelussa sekä tekee kehittämisehdotuksia.

Langattoman viestinnän ja uudenaikaisten päätelaitteiden lisääntymisen takia taajuusasioiden merkitys on viime aikoina kasvanut. Lähivuosina on odotettavissa useita merkittäviä poliittisia päätöksiä, jotka edellyttävät laaja-alaista yhteiskunnallista keskustelua.

- Taajuusasiat ovat mitä suurimmassa määrin yhteiskunnallisia kysymyksiä. On perusteltua, että liikenne- ja viestintäministeriö ottaa entistä suuremman roolin taajuuspoliittisten asioiden valmistelussa, Lindén toteaa.

Esimerkkejä päätöksistä ovat muun muassa analogiselta televisiolta vapautuneiden taajuuksien ottaminen käyttöön ja mahdollinen taajuuksien jakaminen kaupallisin perustein. Päätöksenteossa on otettava huomioon EU:n sähköisen viestinnän direktiivien uudistaminen.

Neuvottelukunnan puheenjohtajana toimii liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen. Vuoden 2011 maaliskuun loppuun toimivan neuvottelukunnan jäsenet edustavat operaattoreita, sähköisiä viestimiä, laitevalmistajia, virastoja ja ministeriöitä. Neuvottelukunnan tulee raportoida toiminnastaan vuosittain liikenne- ja viestintäministeriölle.

Radiotaajuuksien käyttöä tulee hallitusohjelman mukaisesti tehostaa ja joustavoittaa maltillisesti. Taajuuspolitiikalla varmistetaan, että viestintämarkkinoiden käytössä on alueellisesti riittävästi taajuuksia eri käyttötarkoituksiin. Lisäksi taajuuksien myöntämisperusteet on arvioitava. Taajuudet on säilytettävä kuitenkin kansallisen toimivallan piirissä.

Lisätietoja

erityisavustaja Aleksi Randell, puh. (09) 160 28324, 0400 500 822 kansliapäällikkö Harri Pursiainen, puh. (09) 160 28389, 0500 787 742 neuvotteleva virkamies Olli-Pekka Rantala, puh. (09) 160 28585, 050 344 3400