Risikko: Etanoliautoja lisää muutoskatsastusta helpottamalla

Tiedote 21.11.2014 14.00 fi

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko esittää helpotuksia bensiinikäyttöisten autojen muuttamiseen etanolikäyttöisiksi. Autojen muutoskatsastuksesta on tulossa nykyistä yksinkertaisempi ja edullisempi.

Risikon mukaan tämä on nopeasti vaikuttava keino lisätä korkeaseosetanolia (E85) käyttävien autojen määrää liikenteessä. Tällä hetkellä Suomessa on E85-yhteensopivia autoja käytössä noin 2500 kappaletta.

Etanoliautojen määrän lisääntyminen edistäisi myös EU:n jäsenmailleen asettamaa velvoitetta yhä suuremmista biopolttoaineiden jakelumääristä. E85 valmistetaan jätteistä ja tähteistä. Siinä on 85 prosenttia etanolia ja 15 prosenttia bensiiniä, ja se on lähes hiilineutraalia.

Kevennettyä katsastusmenettelyä sovellettaisiin autoihin, jotka täyttävät euro3- tai sitä vanhemmat päästövaatimukset. Tällaiset autot on otettu käyttöön pääosin ennen vuotta 2007 ja niitä on Suomessa noin 400 000.

Nykysäännöt edellyttävät, että etanolikäyttöiseksi muutetulle autolle on tehtävä uuden auton päästötestiä vastaava testi, jonka hinta on useita tuhansia euroja.

Kevennetyssä menettelyssä riittäväksi hyväksytään valmistajan asennuksen yhteydessä antama selvitys siitä, että muunnoslaitteisto on yhteensopiva ja testattu toimivaksi kyseisessä automallissa.

- Tämä alentaa auton etanolikäyttöiseksi muuttamisen hintaa radikaalisti, koska tavallisessa muutoskatsastuksessa puhutaan vain kymmenistä euroista. Kun otetaan huomioon, että E85 on noin 30 prosenttia halvempaa kuin bensiini, tulee autoilusta merkittävästi edullisempaa, Risikko muistuttaa. E85-polttoaineen jakelupisteitä on valtakunnallisesti 100.

Risikon mukaan hallinnollisten menettelyjen helpottamisella tuettaisiin myös liiketoiminnan kehittymistä etanolin käytön ympärille ja moninkertaistettaisiin etanolin käyttömahdollisuudet.

- Muutoskatsastuksen hallinnollisen kynnyksen madaltaminen avaa erityisesti kotimaisille valmistajille mahdollisuuden kehittää etanolin käyttöä edistävää valmistus- ja asennuspalvelua sekä markkinoida tuotteitaan ja palveluitaan, Risikko toteaa.

Tavoitteena on, että etanolimuunnosten kevennettyjä menettelyitä voitaisiin soveltaa jo kevään 2015 aikana.

Lisätietoja

yli-insinööri Maria Rautavirta, 0295 34 2564