null Risikko: Tiemaksuja ei valmistella

Risikko: Tiemaksuja ei valmistella

Uutinen 02.09.2014 14.33 fi

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (Kuva: Valtioneuvosto)

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko toteaa, ettei liikenne- ja viestintäministeriössä valmistella tiemaksujen käyttöönottoa.

- Nykyisen hallituksen tehtävänä oli selvittää tiemaksujen käyttöönottoa, ja se on tehty, sanoo Risikko.

Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä selvitti tiemaksujen käyttöönottoa Jorma Ollilan johdolla vuosina 2012-2013. Työryhmä luovutti raporttinsa joulukuussa 2013. Hallitusta informoitiin saadusta selvityksestä keväällä 2014.

Ministeri Risikon johtama parlamentaarinen työryhmä miettii parhaillaan keinoja liikenneverkon korjausvelan vähentämiseksi. Työn on tarkoitus valmistua lokakuun lopussa.

- Liikenneverkon ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi tarvitaan erilaisia rahoitusvaihtoehtoja. Parlamentaarisen työryhmän tulee tarkastella työssään myös kansainvälisiä kokemuksia. Myös tehdyn selvityksen tuloksen arviointi jatkuu. Verotuksen lisäksi on voitava miettiä toisenlaisiakin vaihtoehtoja liikenneverkon ylläpitämiseksi, Risikko toteaa.

- Mikäli Suomessa päätettäisiin tulevaisuudessa ottaa käyttäjämaksuja käyttöön, järjestelmän tulisi olla alueellisesti mahdollisimman oikeudenmukainen ja työntekoon kannustava, Risikko sanoo.

Ministeriössä on käynnissä Liikennelabra-kokeiluhanke, jonka tavoitteena on edistää älyliikenteen palvelumarkkinan syntymistä.

- Liikennelabra-hanke ei ole tiemaksumaksukokeilu. Sen tarkoituksena on kehittää palveluja, jotka helpottavat liikkumista ja viisaita liikkumisvalintoja. Kokeilussa selvitetään myös teknologian toimivuutta kerätä aikaan ja paikkaan sidottua tietoa. Kyse on viranomaisten ja yritysten yhteishankkeesta, sanoo Risikko.