Saimaan kanavalle uusi vuokrasopimus 50 vuodeksi

Tiedote 27.05.2010 17.45 fi sv

Pääministeri Matti Vanhanen ja Venäjän pääministeri Vladimir Putin allekirjoittivat Saimaan kanavan vuokrasopimuksen jatkosopimuksen 27. toukokuuta 2010 Lappeenrannassa.

Valtiosopimuksen mukaan Venäjä vuokraa omalla puolellaan olevan Saimaan kanavan ja siihen liittyvän alueen Suomelle. Sopimuksella turvataan kanavaliikenne 50 vuodeksi.

Suomen ja Venäjän välisiä virallisia neuvotteluja uudesta sopimuksesta on käyty liikenne- ja viestintäministeriön johdolla syksystä 2005 lähtien. Liikenneministeri Anu Vehviläisen mukaan pitkään käydyt neuvottelut ovat sujuneet hyvässä yhteistyössä ja uuteen sopimukseen on sisällytetty monet aiemmin erillissopimuksin säädellyt asiat, kuten luotsaus, jäänmurto ja matkailu.

- Sopimus aloittaa uuden aikakauden Saimaan kanavalla. Nykyisin noin 20 tuotantolaitosta käyttää kanavaa säännöllisesti ja nämä yritykset työllistävät yhteensä 7000 henkeä. Uusi sopimus turvaa tavaraliikenteen ja vastaa myös kasvavan matkailun ja huviveneilyn tarpeisiin, sanoo Vehviläinen.

Kanavan perusvuokra Suomelle on 1,2 miljoonaa euroa vuodessa. Lisäksi Suomi maksaa muuttuvaa vuokraa kanavalla liikennöivien alusten kokonaismäärän mukaan. Molemmilla mailla on oikeus periä erikseen määriteltyjä liikennemaksuja kanavan käyttäjiltä. Liikennöintioikeus laajenee ja myös kolmansien maiden matkustaja-alukset voivat käyttää kanavaa.

Venäjän puoleinen vuokra-alue pienenee, kun Suomi luopuu Suomenlahden suulla sijaitsevan Malyj Vysotskij -saaren (Ravansaari) vuokraamisesta. Vuokra-alueeseen lisätään Nuijamaan rajanylityspaikalta Brusnitshnojen raja-asemalle johtava uusi maantie.

Kanavaliikennettä yli 150 vuotta

Saimaan kanava avattiin liikenteelle ensimmäisen kerran vuonna 1856. Suurempien laivojen vuoksi kanavaa on uudistettu perusteellisesti kahteen otteeseen. Nykyinen kanava otettiin käyttöön vuonna 1968. Kanava on 43 kilometriä pitkä ja se on porrastettu kahdeksalla sululla. Rajan takainen kanava-alue vuokrattiin Neuvostoliitolta 50 vuodeksi vuonna 1963.

Suomi ylläpitää kanavaa sekä huolehtii alusliikenteen ohjauksesta ja turvallisuudesta sekä luotsauksesta ja jäänmurrosta. Venäjä vastaa luotsauksesta ja jäänmurrosta kanavalta Suomenlahteen johtavilla väylillä.


Lisätietoja:
Saimaan kanavan kanavavaltuutettu, kansliapäällikkö Harri Pursiainen, puh. 0500 787 742 tai
liikennepalveluyksikön päällikkö, hallitusneuvos Silja Ruokola, puh. 040 580 0894