null Siirtolupaa ei jatkossa vaadita ETA-maassa rekisteröidyltä ajoneuvolta

Siirtolupaa ei jatkossa vaadita ETA-maassa rekisteröidyltä ajoneuvolta

Tiedote 30.03.2007 12.11 fi

Myös Suomessa vakituisesti asuva kuljettaja saa jatkossa tuoda ETA-maassa rekisteröidyn ajoneuvon maahan ilman siirtolupaa. Menettelyä sovelletaan 2. huhtikuuta alkaen.

Nykyään Suomeen tuotavaan ulkomailla rekisteröityyn autoon on pitänyt hakea siirtolupa rajalla, jos auton omistaja asuu vakituisesti Suomessa. Autolla on voinut ajaa ns. siirtotarrojen kanssa enimmillään kolme kuukautta ilman rekisteröintiä ja autoveroa. Siirtolupaa ei ole tarvittu, jos auton omistaja ei asu vakinaisesti Suomessa.

Euroopan yhteisöjen tuomioistuin katsoi 15. maaliskuuta, että Suomi rikkoo käytännöllä tavaroiden vapaata liikkuvuutta koskevia määräyksiä.
Tuomistuin vaati tuomiossaan, että toisessa ETA-maassa rekisterissä olevan auton suomalaiselta kuljettajalta ei saa vaatia rajalla siirtolupaa.

Ajoneuvolain mukaan Suomessa käytettäväksi tarkoitettu ajoneuvo on jatkossakin rekisteröitävä Suomeen mahdollisimman nopeasti. Autoverollisten autojen rekisteröinnin edellytyksenä on autoveron maksaminen.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan autoverovelvolliset ajoneuvot tulisi rekisteröidä mahdollisimman nopeasti autoverotuspäätöksen tekemisestä. Jos ajoneuvosta ei tarvitse maksaa autoveroa Suomeen, ajoneuvo tulisi rekisteröidä 30 päivän kuluessa ajoneuvon käyttöönotosta Suomessa.

Kuljettajan tulee tarvittaessa osoittaa ajoneuvon käyttöönottoaika Tullin vahvistamalla käyttöönottoilmoituksella.

Siirtoluvan saa jatkossakin, jos se halutaan ottaa ajoneuvolle esimerkiksi vakuutusturvan varmistamiseksi. Siirtolupa vaaditaan pääsääntöisesti edelleen, jos ajoneuvo tuodaan muusta kuin ETA-maasta tai sitä ei ole rekisteröity missään maassa.


Lisätietoja:
liikenneneuvos Kari Saari, puh. (09) 160 28557 tai 050 558 7461
liikenneturvallisuusyksikön päällikkö Matti Roine, puh. (09) 160 28568
tai 040 823 2109