null Suomalaiset liikkuvat entistä pidempiä matkoja

Suomalaiset liikkuvat entistä pidempiä matkoja

Uutinen 17.04.2012 10.23 fi

Liikenneviraston julkaiseman valtakunnallisen henkilöliikennetutkimuksen mukaan suomalaiset tekevät entistä pidempiä matkoja. Yli sata kilometriä pitkät kotimaanmatkat ja ulkomaanmatkat ovat lisääntyneet. Pyöräily ja kävely sen sijaan ovat vähentyneet.

Liikkumiseen käytetään kuitenkin aiempaa vähemmän aikaa. Siksi pitkillä matkoilla suositaan junaa ja lentokonetta henkilöauton sijaan. Vaikka henkilöautojen määrä on kasvanut huomattavasti, ei niitä käytetä matkoihin enempää kuin aiemmin.

Joukkoliikennematkojen määrä on vähentynyt maaseudulla sekä pienissä ja keskisuurissa kaupungeissa. Pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa joukkoliikennettä käytetään hieman aiempaa useammin.

Jalan ja pyörällä liikkuminen on vähentynyt kaikissa ikäryhmissä, mutta merkittävintä se on ollut nuorten ja ikääntyneiden kohdalla. Nuorten jalankulkua ja pyöräilyä ovat korvanneet ajo mopoilla ja mopo-autoilla. Ikäihmiset taas autoilevat enemmän kuin aiemmin.

Liikkumisen määrä vaihtelee huomattavasti asuinalueittain. Liikkumisen tarve on suurin harvaan asutuilla alueilla ja toisaalta myös suuriksi kasvaneiden kaupunkiseutujen lieve-alueilla. Liikkumissuorite on alimmillaan keskisuurissa, 50 000 - 100 000 asukkaan kaupungeissa.