null Suomen ja Latvian liikenneministerit keskustelivat Rail Balticasta

Suomen ja Latvian liikenneministerit keskustelivat Rail Balticasta

Uutinen 28.01.2015 14.30 fi

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko tapasi 28.1. Latvian liikenneministeri Anrijs Matīssin Helsingissä. Ministerit keskustelivat mm. Helsingistä Baltian kautta Keski-Eurooppaan suunnitteilla olevan Rail Baltica -ratayhteyden tilanteesta sekä Suomen ja Venäjän välillä kulkevan Allegro-junasta.

Ministeri Risikko painotti pohjoisten satamien yhteyksien kehittämisen tärkeyttä. Rail Baltica on osa tätä kehitystyötä, sillä se kytkeytyy osana eurooppalaista TEN-T -liikenneverkon pohjoista käytävää.
- Pohjoisten satamien merkitys kasvaa Suomen ja Baltian maiden välisen rahdin kasvun myötä. Rail Baltican myötä avautuu uusi reitti, jota kautta pohjoisen alueen rahtia voidaan kuljettaa Eurooppaan ja muualle maailmalle, Risikko sanoi.

Ministeri Risikko kertoi myös, että Suomen mielestä Rail Baltica on toteutettava suunnitelmien mukaan eli 2020-luvun puoliväliin mennessä.

Ministeri Risikko kertoi myös Helsingin ja Pietarin välillä kulkevan Allegro-nopeanjunan vaikutuksista.

- Nopea junayhteys Suomen ja Venäjän välillä on lisännyt liiketoimintaa ja kansalaisten yhteydenpitoa. Erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten toiminta on hyvien liikenneyhteyksien myötä helpottunut.

Ministeri Risikko nosti keskusteluissa esille Suomen uuden liikennepoliittisen ajattelun, jossa liikenteen palveluistaminen ja kuluttaja ovat keskiössä.

- Liikenne palveluna -malli perustuu laajaan yksityisen ja julkisen sektorin sekä liikenteen käyttäjien yhteistyöhön. Malli on saanut runsaasti kansainvälistä huomioita ja myös EU:n komissio on nostanut sen esille uutena mallina liikenteen kehittämisessä, ministeri Risikko sanoi.

Latvia on EU:n puheenjohtajamaa kesäkuun loppuun saakka.