Suomi haluaa tiukat päästörajat uusille autoille EU:ssa

Uutinen 08.10.2018 18.30 fi

Suomi tavoittelee kunnianhimoisia päästörajoja uusille henkilö- ja pakettiautoille vuosille 2025 ja 2030, jotta politiikka olisi linjassa Pariisin ilmastosopimuksen sitoumusten kanssa ja päästövähennykset saavutettaisiin. Hiilidioksidin raja-arvot ohjaavat valmistajia tuottamaan ja kehittämään vähä- ja nollapäästöisiä autoja. Erityisesti nollapäästöiset autot eli sähköautot ovat tärkeitä ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportin mukaan hiilidioksidipäästöt on saatava viipymättä jyrkkään laskuun, jotta lämpötilan nousu rajoittuisi 1,5 asteeseen. Maanantaina 8.10.2018 julkaistu erikoisraportti toi lisää tukea Suomen kunnianhimolle liikennekysymyksissä Euroopan unionissa. Liikenne tuottaa 40 prosenttia kaikista Suomen päästökaupan ulkopuolella olevan sektorin päästöistä ja henkilöautot ovat suurin tieliikenteen päästöjen lähde.

Myös raskaalle liikenteelle on tärkeää määritellä raja-arvot ja ministerit keskustelevatkin raskaan liikenteen, kuten rekkojen, päästöistä. Niiden osalta jäsenmaat vasta hahmottelevat suhtautumistaan. Lisäksi ministerit linjaavat EU:n tärkeimmät tavoitteet joulukuussa Katowicessa pidettävään YK:n ilmastokokoukseen.

Lisätietoja:
Yksikön johtaja Päivi Antikainen, p. 050 382 7101, Twitter @paiviantikainen