null Suomi ja Venäjä keskustelivat liikenteen ajankohtaisista aiheista

Suomi ja Venäjä keskustelivat liikenteen ajankohtaisista aiheista

Tiedote 20.03.2009 11.02 fi

Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen ja Venäjän varaliikenneministeri Sergei Aristov tapasivat Moskovassa 19. maaliskuuta.

Tapaamisessa keskusteltiin taloudellisen taantuman vaikutuksista maiden väliseen liikenteeseen ja infrastruktuuri-investointeihin. Venäjän osapuoli totesivat, että vaikka taloudellinen taantuma on vaikuttanut voimakkaasti Venäjän talouteen, maan johto pyrkii toteuttamaan alkuperäisen investointiohjelman. Suomen ja Venäjän väliselle rajalle suunnitellut kehityshankkeet ovat tällä listalla. Myös Helsingin ja Pietarin välinen nopea junayhteys on tarkoitus saada liikennöitävään käyttöön vuoden 2010 loppuun mennessä.

Osapuolet totesivat myös, että Suomen läpi kulkevan transitoliikenteen määrä on tällä hetkellä vuoden 2005 tasolla eli viikoittaiset rekkamäärät ovat 9 000-10 000.

Varaliikenneministeri Aristov kertoi, että Venäjä on sallimassa autonkuljetusrekkojen kuljettamisen myös Vaalimaan kautta vuoden loppuun saakka. Venäjän viranomaiset valmistelevat parhaillaan muutosta tulliasetukseen, jolla kiellettiin Vaalimaan raja-aseman käyttäminen autonkuljetusrekkojen tullaamiseen.

Osapuolet kävivät myös läpi Saimaan kanavan vuokrasopimuksen yksityiskohtia, jotka johtuivat Venäjän sisäisestä lausuntokierroksesta.

Suomen ja Venäjän väliset maantieliikenteen neuvottelut jatkuvat 26.3. Moskovassa. Tällöin on tarkoitus keskustella siitä, miten taataan molempien maiden kuljetusyrittäjillä tasavertaiset mahdollisuudet liiketoiminnan harjoittamiseen.

Lisätietoja: kansliapäällikkö Harri Pursiainen, 0500 787 742, kansainvälisten asioiden neuvos Silja Ruokola, puh. 040 580 8940