Suomi ja Venäjä neuvottelivat taajuuksista ja roaming-maksuista

Tiedote 04.02.2011 12.46 fi en

Viestintäministeri Suvi Lindén ja Venäjän viestintä- ja joukkotiedotusministeri Igor Shtshegolev ovat sopineet, että maiden välillä aloitetaan välittömästi neuvottelut matkapuheluiden verkkovierailu- eli roaming-hintojen alentamisesta. Ensimmäinen asiaa koskeva neuvottelu on maaliskuussa.

Ministerit tapasivat Moskovassa 4. helmikuuta. Roaming-maksujen lisäksi ministerit keskustelivat taajuuskysymyksistä.

Keskeisenä aiheena oli 800-taajuusalueen avaaminen matkaviestinkäyttöön. Shtshegolev ilmoitti, että Venäjällä siirtyminen alueen matkaviestinkäyttöön voi tapahtua hyvinkin nopeasti, jos teleyritykset kattavat siirtymän kustannukset. Muussa tapauksessa siirtymiseen voi mennä useita vuosia.

Ministeri Lindénin mukaan neuvottelu 800-taajuusalueesta käytiin hyvässä yhteisymmärryksessä. Keskustelu oli jatkoa Suomen ja Venäjän talouskomission alaisen taajuustyöryhmän joulukuisessa kokouksessa syntyneelle sopimukselle taajuusalueen käytöstä.

Lisäksi Lindén kertoi Shtshegoleville 450-taajuusalueen muutoksista Suomessa. 450-verkossa on mahdollisuus siirtyä CDMA-teknologiaan, joka on käytössä myös Venäjällä. Lindén toivoi maiden välisen yhteistyön tiivistymistä tälläkin taajuuskaistalla.

Ministerit olivat samaa mieltä siitä, että 450-alue tulisi saada vähitellen neljännen sukupolven matkaviestinverkkojen käyttöön. Ministerit totesivat maiden välisen yhteistyön olevan tärkeää, jotta saataisiin aikaan riittävän suuri ja houkutteleva markkina-alue, joka kiinnostaisi sekä verkkotoimijoita että laitevalmistajia. Näin markkinoille saataisiin 4G-käyttöön sopivia laitteita.

Lisätietoja
ylijohtaja Juhapekka Ristola, p. 0400 788 530