Talvirenkaat alle kelin mukaan - talvirengaspakko alkaa joulukuun ensimmäisenä

Tiedote 27.10.2004 10.44 fi

Tänä syksynä talvirenkaat on eräin paikoin ollut syytä vaihtaa autoon hyvissä ajoin jo lokakuussa.

Lain yleissäännön mukaan nastoilla varustettujen talvirenkaiden pitokausi alkaa 1. marraskuuta, mutta tästä riippumatta nastakauden kuitenkin määräävät ensisijaisesti kulloisetkin käytännön sää- ja keliolosuhteet.

Varsinainen talvirengaspakko alkaa 1. joulukuuta ja kestää helmikuun loppuun saakka. Näiden kolmen talvikuukauden aikana on henkilö- ja pakettiautoissa käytettävä nastoitettuja tai nastattomia talvirenkaita.

Talvirengaspakko koskee myös ulkomailla rekisteröityjä henkilö- ja pakettiautoja, kun niillä ajetaan Suomessa. Asetus sallii kesärenkailla ajon talvirengaspakon aikana, jos autoa siirretään maahantuonnin, kaupan tai korjauksen takia tilapäisesti enintään 20 kilometriä.

Vaikka laki edellyttää talvirenkailta vähintään kolmen millimetrin urasyvyyttä, vaikeissa talviolosuhteissa sen olisi kuitenkin syytä olla suurempi. Tutkimusten mukaan talvirenkaan urasyvyyden olisi hyvä olla jopa seitsemän millimetriä, jotta lumisohjossa 80 kilometriä tunnissa ajettaessa renkaan toimintaominaisuuksiin voisi luottaa.

Talvirenkaat ovat pakolliset talvikuukausina, mutta eri puolilla maata vaihtelevat säät ja kelit vaativat useimmiten pitempää käyttöaikaa. Nastarenkaat on säännöksen mukaan kuitenkin vaihdettava pois maaliskuun viimeisenä päivänä tai toisen pääsiäispäivän jälkeisenä maanantaina sen mukaan, kumpi päivämäärä on myöhemmin.

Vuonna 2005 pääsiäinen on maaliskuun lopulla. Nastoilla saa ajaa ensi keväänä 4. huhtikuuta saakka. Jos takatalvi yllättää tai talven pituus venähtää, voi tätäkin päivämäärää pitää viitteellisenä.


Lisätietoja
liikenneneuvos Kari Saari, puh. (09) 160 28557 tai 050 558 7461
yli-insinööri Jussi Salminen, puh (09) 160 28561 tai 040 512 6897