Tax-free-nesteitä koskevien rajoitusten poistamista lykätään

Tiedote 29.04.2011 18.49 fi sv en

EU:n ulkopuolelta tulevat vaihtomatkustajat joutuvat edelleen kuljettamaan yli sadan millilitran tax-free-nesteet matkatavarana lentokoneen ruumassa. Alle sata millilitraa sisältävät nestepakkaukset on mahdollista kuljettaa käsimatkatavarana.

EU oli aiemmin päättänyt, että huhtikuun 29. päivästä lähtien myös unionin ulkopuolelta tulevat vaihtomatkustajat voivat turvatarkastuksen jälkeen kuljettaa tax-free-nesteet jatkolennolle käsimatkatavarana. Komissio on tänään antanut jäsenvaltioille ohjeen lykätä nesteiden kuljetusrajoitusten poistamista.

Liikenne- ja viestintäministeriö on 29. huhtikuuta määrännyt, että Suomen lentokentillä palautetaan tax-free nesteiden kuljetusrajoitukset voimaan ilman tarpeetonta viivytystä. Perusteluna on EU-ohje.

Useat jäsenvaltiot eivät ole lieventäneet kuljetuskieltoa. EU-komission mukaan vaihteleva käytäntö Euroopan lentokentillä aiheuttaisi sekaannusta. Komissio tarkastelee tilannetta uudelleen yhdessä jäsenvaltioiden kanssa. Arviointiin osallistuu myös USA.

EU:n tavoitteena on edelleen, että kaikki nesteiden kuljetusta käsimatkatavarana koskevat rajoitukset poistetaan vuoteen 2013 mennessä. Useimpien nesteiden kuljetus kiellettiin vuonna 2006. Tulevaisuudessa tarkoituksena on siirtyä kuljetuskielloista nesteiden turvatarkastuksiin.

Euroopan lentoasemilla matkustajat voivat edelleen kuljettaa EU:n lentoasemilta ja EU-maiden lentoyhtiöiden lennoilta ostetut nestemäiset tuotteet käsimatkatavarana lennolta toiselle.


Lisätietoja:

Liikenne- ja viestintäministeriö
ylijohtaja Minna Kivimäki, p. 040 754 9871

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi
turvayksikön päällikkö Auli Kankkunen, p. 020 618 6074, 040 162 4589