Telehintojen selvä lasku jatkui viime vuonna

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 5.4.2006 11.32
Tiedote
Telepalveluiden käyttäjämaksut jatkoivat voimakasta laskua viime vuonna. Hinnat olivat keskimäärin viidenneksen halvemmat kuin vuotta aikaisemmin. Erityisesti halpenivat laajakaistayhteydet ja matkapuhelujen hinnat.

Telemaksuja selvitettiin liikenne- ja viestintäministeriön tilaamassa vuosittaisessa tutkimuksessa. Maksuja tutkittiin tämän vuoden alun tilanteen ja viime vuoden kehityksen perusteella.

Keskimääräisen käyttäjän kannalta merkittävimmän palvelun eli matkaviestinnän hintataso laski eniten. Vuonna 2005 keskimääräinen matkapuhelun minuuttihinta oli yli 27 prosenttia halvempi kuin edellisvuonna. Matkapuheluiden hinnat laskivat eniten vuoden 2004 syksyllä, mikä selittää suuren hintaeron vuosien 2005 ja 2004 keskihintojen välillä. Syksyn 2004 jälkeen matkapuheluiden minuuttihinnat ovat muuttuneet selvästi vähemmän, vaikka joidenkin liittymien alennukset ovat olleet huomattavia.

Viime vuosista poiketen paikallispuhelukustannukset laskivat edellisvuodesta, tosin vain 0,4 prosenttia. Hintojen lasku johtui lähinnä siitä, että operaattorit ottivat käyttöön ns. kotisopimuksen. Tällaiset sopimukset alentavat pääosin kaikkien lankapuhelujen hintoja, mutta alennukset vaihtelevat yhtiöittäin. Sopimukset ovat alentaneet eniten lankapuhelimesta matkapuhelimeen soitettujen puhelujen hintoja.

Ulkomaanpuheluissa teleyritysten listahinnoissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Isot teleyritykset ovat edelleen selvästi kalliimpia kuin pienet teleyritykset tai Internet-verkkoa käyttävät ns. IP-puheluita tarjoavat kilpailijat. Kotisopimuksen piiriin on sisällytetty myös ulkomaanpuhelut, mutta samat alennukset ovat olleet tarjolla jo aikaisemmin jonkin toisen alennussopimuksen kautta.

Kuten jo muutamana vuonna maan edullisimmat paikallispuhelut ovat Länsi- ja Keski-Suomen alueella ja kalleimmat Etelä-Suomessa. Viime vuonna Pohjois-Suomessa hinnat laskivat edullisimpien alueiden tasolle. Halvimpia teleyrityksiä olivat edelleen maksunsa entisinä pitäneet ahvenanmaalaiset Mariehamns Telefon Ab ja Ålands Telefonandelslag. Kallein oli TeliaSonera, jonka paikalliskorihinta kuitenkin hieman laski.


Laajakaistapalvelut halventuivat edelleen selvästi

Laajakaistaisten Internet-yhteyksien hinnat ovat alentuneet yhä, mutta hieman edellisvuotta maltillisemmin. Suurimpien operaattoreiden laajakaistayhteyksien kuukausimaksut ovat viime vuoden aikana alentuneet keskimäärin 14 prosenttia. Hinnanalennukset olivat suurimmilla nopeuksilla selvästi tuntuvammat kuin pienimmillä nopeuksilla.

Yleisimpien yhteyksien keskimääräiset hinnat olivat vuoden vaihteessa hitaimmalla 256 kbit/s-yhteydellä 20 euroa kuussa, 512 kbit/s-yhteydellä 23 euroa, 1 Mbit/s-yhteydellä 29 euroa ja 2 Mbit/s-yhteydellä 40 euroa kuukaudessa. Kaapeliverkon kautta tarjottavat kaapelimodeemipalvelut olivat hieman halvempia kuin vastaavien ADSL-yhteyksien hinnat. Lisääntynyt kilpailu on myös laskenut joidenkin operaattoreiden avaus- tai kytkentämaksuja. Palveluun liittyminen on ollut lähes jatkuvasti mahdollista vielä edullisempaan tarjoushintaan ja parhaimmillaan jopa ilmaiseksi.



Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Rainer Salonen, puh. (09) 160 28395
[email protected]