Takaisin

Telemaksujen hintojen lasku pysähtyi

Telemaksujen hintojen lasku pysähtyi

Tiedote 02.04.2007 13.11 fi

Telemaksujen kaksi vuotta jatkunut voimakas hintojen lasku päättyi viime vuonna. Laajakaistayhteyksien ja matkapuhelujen hinnat osin jopa nousivat.

Kotitalouksien telemaksujen hintatasoa selvitettiin liikenne- ja viestintäministeriön tilaamassa vuosittaisessa tutkimuksessa. Maksuja tutkittiin tämän vuoden alun tilanteen ja viime vuoden kehityksen perusteella.

Matkaviestinnän puheluiden hintataso pysyi suunnilleen edellisvuoden tasolla. Vuoden 2006 aikana otettiin yhä enemmän käyttöön ns. pakettiliittymiä, joissa minuuttihinta on alhaisempi kuin muissa liittymissä. Pakettien hinnat eivät vuoden aikana muuttuneet. Myös uusia hinnoitteluratkaisuja otettiin käyttöön; esimerkiksi puheluiden aloitusmaksuja. Kuukausimaksut ovat edelleen halpoja.

Ulkomaanpuheluissa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia. Isot teleyritykset ovat edelleen selvästi kalliimpia kuin pienet teleyritykset tai internetverkkoa käyttävät ns. IP-puheluita tarjoavat yritykset.

Maan edullisimmat paikallispuhelut olivat edellisien vuosien tapaan Länsi- ja Keski-Suomen alueilla. Kalleimmat paikallispuhelut olivat viime vuonna Itä-Suomessa, jonka hintataso ohitti nyt Etelä-Suomen. Halvimpia teleyrityksiä olivat edelleen ahvenanmaalaiset Mariehamns Telefon Ab ja Ålands Telefonandelslag sekä kallein oli Telekarelia.


Nopeat laajakaistayhteydet halpenivat hieman, hitaat kallistuivat

Laajakaistaisten internetyhteyksien hintojen lasku on myös pysähtynyt. Laajakaistayhteyksien hinnat ovat edelleen hieman alentuneet suurimmissa nopeuksissa, mutta nousseet alhaisimmissa yhteysnopeuksissa. Lisäksi laajakaistayhteyksien hintojen alueellinen vaihtelu on lisääntynyt.

Suurimpien operaattoreiden laajakaistayhteyksien kuukausimaksut nousivat viime vuoden aikana keskimäärin 2,7 prosenttia. Hinnankorotukset olivat alimmilla nopeuksilla lähes kymmenen prosenttia. Yleisimpien yhteyksien keskimääräiset hinnat olivat vuodenvaihteessa hitaimmalla 256 kbit/s-yhteydellä 22 euroa/kk, 512 kbit/s-yhteydellä 25 euroa/kk, 1 Mbit/s-yhteydellä 29 euroa/kk, 2 Mbit/s-yhteydellä 40 euroa/kk ja 8 Mbit/s-yhteydellä 47 euroa.

Kaapeliverkon kautta tarjottavien kaapelimodeemipalvelujen hinnat olivat samalla tasolla kuin vuosi sitten ja hieman edullisemmat kuin keskimääräiset laajakaistaliittymien hinnat.


Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Rainer Salonen, puh. (09) 160 28395, 0400 812 508