Teleyrityksille velvoite säilyttää tietoja yhteiskunnan turvallisuuden edistämiseksi

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 15.11.2007 14.15
Tiedote
Yhteiskunnan turvallisuutta ja erityisesti turvallisuusviranomaisten toimintamahdollisuuksia halutaan edistää. Tätä tavoitellaan lakimuutoksella, jolla teleyritykset velvoitetaan säilyttämään aikaisempaa pitempään puheluiden ja sähköpostiviestien tunnistamistietoja ja eräitä muita tietoja.

Valtioneuvosto esitti sähköisen viestinnän tietosuojalain muuttamista 15. marraskuuta. Lakimuutoksella saatetaan voimaan EU:n tunnistamistietojen tallentamista koskeva direktiivi.

Säilytettävistä tiedoista käy ilmi mm. kuka on soittanut puhelun tai lähettänyt sähköpostiviestin ja koska tämä on tapahtunut. Viestien sisältöjä tai esimerkiksi tietoja internetselailusta ei säilytettäisi.

Teleyritykset säilyttäisivät lakiehdotuksen mukaan vain sellaisia tietoja, joita ne jo nykyisinkin pitävät tallessa omaa liiketoimintaansa varten. Tiedot säilytettäisiin 12 kuukauden ajan. Tallentamisvelvoitteella varmistettaisiin se, että tunnistamistiedot ovat poliisin käytettävissä rikostutkinnassa.

- On yhteiskunnan kannalta merkittävää, jos teleyritysten hallussa olevista tiedoista saadaan jatkossa aikaisempaa enemmän hyötyä rikostutkintaan. Samalla on tietenkin varmistettava, että kansalaisten perusoikeuksista pidetään huolta. Lakiehdotuksen valmistelussa tähän onkin kiinnitetty erityistä huomiota, toteaa viestintäministeri Suvi Lindén.

Viranomaisilla tulisi lakiehdotuksen mukaan jatkossakin olla aina lakiin perustuva oikeus saada tietoja teleyrityksiltä. Viranomaiset vastaisivat tietojen säilyttämisestä aiheutuvista kustannuksista.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Juha Perttula, puh. (09) 160 28617, 0400 694 419