Teräväpiirtolähetykset koko antenniverkkoon 2010-luvun lopulla

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 26.11.2013 13.21
Tiedote

Television antenniverkossa siirrytään laajemmin uudempaan lähetystekniikkaan vuodesta 2017 lähtien. Uusi tekniikka (DVB-T2) kasvattaa televisiokanavien määrää ja laajentaa teräväpiirtolähetysten tarjontaa.

Vaiheittainen siirtymä koskee ensimmäisessä vaiheessa antenniverkon maksukanavia. Viimeisinä vuorossa ovat Yleisradion kanavat ja ns. yleisen edun kanavat, joita ovat tällä hetkellä MTV3, Nelonen ja Fox. Siirtymä alkaa vuonna 2017 ja se kestää useita vuosia.

Nykylaitteilla ohjelmia voi antennivastaanotossa seurata hyvin pitkään, jopa vuoteen 2026, jollei vastaanotinten nopeampi yleistyminen anna aihetta arvioida asiaa uudelleen.

- On kuluttajan kannalta erittäin tärkeää, että uuteen lähetystekniikkaan siirrytään hallitusti ja että oikeaa tietoa on saatavilla helpolla ja yksinkertaisella tavalla. Viestintäpoliittisesti olennaista on se, että kyse ei ole pakkosiirtymästä vaan televisiota voi katsella nykylaitteilla vielä erittäin pitkän ajan, asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen toteaa.

Taloyhtiöille ja kiinteistöille lähetystekniikan vaihtuminen edellyttää muutoksia yhteisantennijärjestelmiin. Kuluttajalta siirtyminen edellyttää siirtymävaiheen rinnakkaislähetysten loppuessa televisiovastaanottimen vaihtamista, mikäli hänellä ei vielä siinä vaiheessa ole käytössään teräväpiirtotelevisiota.

DVB-T2-tekniikkaan siirtymisen aikataulu on suunniteltu yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriön ja televisiotoimialan kesken. Työryhmä luovutti väliraporttinsa 26. marraskuuta.

- Työryhmän työ on ollut hyvä esimerkki siitä, miten markkinoiden ja kuluttajien kannalta suurista kehityslinjoista voidaan sopia yhteisymmärryksessä alan toimijoiden kesken. Median murroksessa tämän kaltaisella yksituumaisuudella on suuri merkitys, Viitanen sanoo.

Uuteen tekniikkaan siirtyminen koskee vain UHF-antenniverkkoa. Kaapelitelevisioon, satelliittitelevisioon ja internetin kautta vastaanotettaviin lähetyksiin ei tule muutoksia. DNA:n VHF-antenniverkko käyttää jo nykyisin DVB-T2-tekniikkaa.

Tekniikkamuutoksen taustalla on se, että 700 megahertsin taajuusalueen käyttötarkoitus muutetaan vuonna 2012 hyväksytyn sähköisen median viestintäpoliittisen ohjelman ja kansainvälisten sopimusmuutosten mukaisesti. Taajuudet siirretään televisiolta langattomalle laajakaistalle.

Lisätietoja

Viestintämarkkinat-yksikön päällikkö Olli-Pekka Rantala, 050 344 3400
lainsäädäntöneuvos Maaret Suomi, 040 700 5620

Pia Viitanen