Takaisin

Turvavöitä käytettävä toukokuun alusta myös isoissa busseissa ja kaikissa kuorma-autoissa

Turvavöitä käytettävä toukokuun alusta myös isoissa busseissa ja kaikissa kuorma-autoissa

Tiedote 30.03.2006 14.05 fi

Turvavöiden käyttöpakko laajenee toukokuun alussa isoihin busseihin ja kaikkiin kuorma-autoihin. Kaikkien matkustajien ja kuljettajien on käytettävä turvavyötä niillä istumapaikoilla, joihin vyö on asennettu.

Lisäksi säännökset lasten kuljettamisesta tiukentuvat. Kuljetuksen aikana on käytettävä lapsen painon mukaan määräytyvää turvalaitetta kuten turvaistuinta tai koroketyynyä ja turvavyötä.

Hallitus esitti lain vahvistamista torstaina 30. maaliskuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina.

Lailla pannaan täytäntöön Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi turvavöiden ja lasten turvalaitteiden pakollisesta käytöstä kaikissa ajoneuvoissa. Laki koskee ainoastaan ajoneuvoihin jo asennettujen turvalaitteiden käyttöä. Turvavöitä ei kuitenkaan tarvitse asentaa sellaiseen ajoneuvoon, jossa niitä ei ennestään ole.

Turvavyödirektiivi edellyttää, että matkustajien ja kuljettajien on käytettävä turvavyötä aina kun sellainen on ajoneuvoon asennettu. Nykyisin turvavyön tulee olla kaikkien uusien henkilö-, paketti, linja- ja kuorma-autojen eteen- ja taaksepäin olevilla istuimilla. Poikkeuksena ovat kaupunkibussit, joissa on myös seisomapaikkoja.

Bussimatkustajille turvavöiden käyttöpakosta ilmoittaa kuljettaja, rahastaja, matkaopas tai ryhmänjohtaja. Ilmoittamiseen voidaan käyttää myös audiovisuaalisia keinoja kuten videota tai jokaiselta istumapaikalta näkyvää merkkiä.

Lapset turvaistuimiin tai turvavöihin

Alle 135 cm pituisten lasten on käytettävä henkilö-, paketti- ja kuorma-autoissa lapsen painon mukaan määräytyvää turvalaitetta. Jos turvalaitetta ei ole, on lapsen istuttava muualla kuin etuistuimella. Alle kolmivuotiaita lapsia ei turvalaitteettomissa autoissa saa kuljettaa lainkaan.

Poikkeuksena pienimpien lasten kuljetuksessa ovat taksit, joissa myös alle kolmivuotias lapsi saa matkustaa takaistuimella turvavyössä. Mahdollisuuksia turvalaitteella varustetun taksin tilaamiseen pyritään kuitenkin parantamaan.

Lasten turvaistuinta ei lain mukaan saa kiinnittää etuistuimelle selkä menosuuntaan, jos turvatyynyä ei voi kytkeä pois päältä.Lisätietoja
ylitarkastaja Janne Mänttäri, puh. (09) 160 28569 tai 0400 693 544