Takaisin

Työryhmä pohtimaan kokeilua tienkäyttömaksuista

Työryhmä pohtimaan kokeilua tienkäyttömaksuista

Tiedote 14.06.2007 12.50 fi

Liikenneministeri Anu Vehviläinen on päättänyt asettaa työryhmän selvittämään tiemaksukokeilua. Työryhmän tehtävänä on laatia esitys tiemaksukokeilusta raskaalle liikenteelle valtatiellä 7. Lisäksi työryhmä arvioi yleisemmin tiemaksujen käyttöönottoa Suomessa.


Työryhmää ryhtyy vetämään liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen. Työryhmään tulee mukaan muun muassa valtiovarainministeriön edustus.

Liikenne- ja viestintäministeriössä on tehty virkamiestyönä taustaselvitys tienkäyttömaksujen perusteista ja vaikutuksista. Selvityksellä on haluttu lisätä tietämystä tienkäyttömaksuista ja niiden vaikutuksista.

Esiselvityksen taustalla on eduskunnan hyväksymä lausuma, jossa edellytettiin, että hallitus ryhtyy pikaisesti luomaan raskaalle liikenteelle tiekohtaista tiemaksujärjestelmää.
Myös hallitusohjelmassa on kirjaus siitä, että käyttöperusteisten liikenteen hinnoittelumallien käyttöönottoa ja älykkäiden tiemaksujärjestelmien kokeilua selvitetään.

- Suomessa tulee edetä tienkäyttömaksuissa harkitusti ja vaiheittain. Tienkäyttömaksuista ei saa tulla elinkeinoelämälle ja kuljetustoiminnalle lisärasitetta, joka haittaisi elinkeinoelämän ja kuljetusalan kilpailuedellytyksiä, liikenneministeri Vehviläinen linjaa.Tienkäyttömaksujen vaikutukset Suomessa. Esiselvitys. LVM:n julkaisuja 35/2007.
Saatavilla ministeriön verkkosivuilta www.mintc.fi/julkaisujasarjaLisätietoja:
Erityisavustaja Kari Jääskeläinen, puh. 044 0581 030.
Ylijohtaja Juhani Tervala, puh. 050 552 7260.