Takaisin

Venäjän luovuttava rajamaksusta

Venäjän luovuttava rajamaksusta

Tiedote 21.04.2006 15.47 fi

Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen pitää kuorma-autoilta perittävää takaisintuontisitoumusmaksua Suomen ja Venäjän välisen maantieliikennesopimuksen vastaisena.

Venäjän liikenneministeri Igor Levitinille 21. huhtikuuta lähettämässään kirjelmässä Huovinen pyytää Levitiniä myötävaikuttamaan siihen, että maksujen perimisestä sekä henkilö- että kuorma-autoilta luovutaan.

Raskaan liikenteen maksu koskee Suomesta Venäjälle tyhjinä ajettavia kuorma-autoja. Koska suomalaisyritykset ajavat enimmäkseen puutavaraa eli menevät hakemaan Venäjän puolelta kuormia tyhjillä autoilla useitakin kertoja päivässä, muodostuu maksusta Huovisen mukaan käytännössä ylimääräinen vero.

- Tämä vääristää entisestään kilpailuolosuhteita venäläisten kuljetusyritysten eduksi. Tällaisessa tilanteessa Suomen on pakko harkita vastavuoroisia toimenpiteitä, Huovinen toteaa.

Ministeri Huovinen on pyytänyt kutsumaan koolle hallituksen iltakoulun viime syksynä asettaman virkamiestyöryhmän, jonka tehtävänä on seurata Venäjän-liikenteen ongelmia. Työryhmä kokoontuu heti maanantaina 24. huhtikuuta.

Suomen ja Venäjän rajanylityspaikoilla on huhtikuun puolivälistä lähtien alettu periä takaisintuontisitoumusmaksua. Henkilöautoilta maksu on 100 ruplaa ja kuorma-autoilta 200 ruplaa.

Rajanylityspaikat ovat maksun perimisen takia ruuhkautuneet pahoin. Myöskään henkilöautoliikenne ei suju normaalisti.


Lisätietoja

ylijohtaja Harri Cavén, puh. (09) 160 28500 tai 0400 607 848
rakennusneuvos Juhani Tervala, puh. (09) 160 28482 tai 050 552 7260