Viestintäministerit sopivat verkkovierailumaksuista

Tiedote 07.06.2007 16.10 fi

EU:n sisäisten ulkomaanpuhelujen hinnat laskevat merkittävästi. Viestintäministerit pääsivät yhteisymmärrykseen verkkovierailu- eli roaming-maksuja koskevasta asetuksesta kokouksessaan 7. kesäkuuta Luxemburgissa.

Suomea kokouksessa edusti viestintäministeri Suvi Lindén.

Verkkovierailuille tulee enimmäiskuluttajahinnat. Puhelu maasta toiseen maksaa jatkossa enintään 49 senttiä minuutissa ja puhelun vastaanottaminen 24 senttiä minuutissa. Hintoihin lisätään arvonlisävero. Hinnat laskevat vielä lisää kahtena vuonna asetuksen voimaantulon jälkeen. Verkkovierailuasetuksen on tarkoitus tulla voimaan kesäkuun lopussa.

Ministeri Lindén on tyytyväinen, että hintojen alentamisesta päästiin sopuun nopeasti.
- Verkkovierailuasetuksen vahvistaminen merkitsee halvempia puheluja kuluttajille ja myös lisää verkkovierailujen käyttöä, Lindén totesi.

Tietoyhteiskuntakomissaari Viviane Reding kiitti puheenvuorossaan Suomea hienosta pohjatyöstä, jonka Suomi omalla puheenjohtajuuskaudellaan teki verkkovierailuasetuksen edistämiseksi.

Puheenjohtajamaa Saksa raportoi kokouksessa postipalveludirektiivin uudistamisen vaiheista. Komissio on ehdottanut, että postipalvelut avattaisiin kilpailulle vuoden 2009 alusta. Suomi kannattaa tätä. Suomessa postitoiminta on jo avattu lainsäädännössä kilpailulle.

Lounaalla ministerit jatkoivat keskustelua postipalveludirektiivistä. Lähes kaikki ministerit suhtautuivat myönteisesti markkinoiden vapauttamiseen, mutta vapauttamisen päivämäärästä oli erilaisia käsityksiä. Asiasta saatetaan keskustella myös kesäkuun Eurooppa-neuvoston yhteydessä.

Ministerit keskustelivat myös RFID-tekniikasta eli tuotteiden radiotaajuisesta etätunnistuksesta.

- RFID on tekniikka, johon liittyy merkittäviä mahdollisuuksia uudessa arjen tietoyhteiskunnassa. Yhteistyöllä tämänkin tekniikan kehityksessä päästään eteenpäin. Yksityisyyden suojaan liittyvät kysymykset on myös ratkaistava, mutta Suomi ei pidä uutta lainsäädäntöä tässä vaiheessa tarpeellisena, ministeri Lindén painotti.

Ministerit hyväksyivät päätelmät i2010-tietoyhteiskuntaohjelmasta. Ensi vuonna valmistaudutaan antamaan ohjelmasta varsinainen edistymisraportti.

Lisätietoja:
viestintäministerin erityisavustaja Aleksi Randell, puh. (09) 160 28324, 0400 500 822
neuvotteleva virkamies Tatu Tuominen, puh. (09) 160 28585, 050 341 7607