Viestintävirasto: Nopean laajakaistan saatavuus parantunut

Uutinen 27.02.2014 12.43 fi sv en

Verkkokaapeleita (Kuva: Rodeo)

Viestintävirasto selvitti viime vuoden lopussa nopeiden laajakaistaliittymien saatavuutta toista kertaa.

Selvityksestä kävi ilmi, että nopeiden, yli 30 megan laajakaistaliittymien saatavuus parantui vuoden 2013 aikana Suomessa noin viidellä prosentilla. Valokuitutekniikalla toteutettujen liittymien määrä lisääntyi samassa ajassa vieläkin nopeammin, noin 11 prosenttia.

Paras kiinteiden laajakaistaliittymien saatavuus on Pohjanmaan maakunnassa, jossa yli kolmeen neljäsosaan vakituisista asunnoista on saatavilla nopea laajakaistayhteys.

Viime vuoden lopussa kiinteän verkon tekniikoilla toteutettu 30 Mbit/s -laajakaistaliittymä oli saatavilla noin 69 prosenttiin suomalaisista kotitalouksista.

Valokuituverkon avulla kotiin tai kiinteistöön toteutettu laajakaistaliittymä oli puolestaan käytettävissä noin 41 prosentilla. Valokuituverkkoja on rakennettu lisää sekä kaupunkeihin että maaseutukuntiin.

Euroopan komission digitaalisessa agendassa on asetettu tavoite, että 30 Mbit/s -laajakaistaliittymä on kaikkien eurooppalaisten saatavilla vuoteen 2020 mennessä. Suomessa hallitus asetti vuonna 2008 tavoitteeksi 100 Mbit/s -laajakaistan saatavuuden lähes kaikille vuoden 2015 loppuun mennessä.