null Vihreää valoa kymmenelle laajakaistahankkeelle

Vihreää valoa kymmenelle laajakaistahankkeelle

Tiedote 12.06.2009 12.17 fi

Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää maakuntien liittoja jatkamaan kymmenen haja-asutusalueiden laajakaistahankkeen valmistelua niin, että niille voidaan myöntää valtion tukea.

Viestintäministeri Suvi Lindén on iloinen pilottihankkeiden määrästä ja pitää sitä osoituksena siitä, että hallituksen laajakaistaohjelmalle on selvä tilaus.

- Pilottihankkeilla päästään haja-asutusalueiden laajakaistarakentamisessa puheista käytännön toimiin. Pilotit ovat myös osa hallituksen elvytyspakettia ja piristävät elinkeinoelämää alueilla, Lindén muistuttaa.

Ministeriön kriteerit täyttävien hankkeiden yhteenlaskettu kustannusarvio on noin 7,4 miljoonaa euroa. Verkkojen rakentaminen on tarkoitus aloittaa tämän vuoden puolella. Jatkoon pääsivät seuraavat pilottihankkeet:

- Yli-Vallin runkoverkko Jalasjärvellä Etelä-Pohjanmaalla
- Pertun kuitu Pertunmaalla Etelä-Savossa
- Kinnulan laajakaistahanke Keski-Suomessa
- Laajakaista Miehikkälästä Hurttalaan Kymenlaaksossa
- Vehkakorven laajakaistahanke Sastamalassa Pirkanmaalla
- Lieksa-Nurmes -pilotti Pohjois-Karjalassa
- Sarakylän laajakaistahanke Pudasjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla
- Kiuruveden kaupungin laajakaistahanke Pohjois-Savossa
- Valokuitu kylille ja kotiin -hanke Karvialla Satakunnassa
- Houtskärin pääsaarten laajakaistahanke Länsi-Turunmaalla Varsinais-Suomessa

Maakuntien liitot kilpailuttavat pilottihankkeiden toteuttajat niin, että hankkeet voitaisiin aloittaa vuoden 2009 aikana.

Valtiontuen myöntämiselle tarvitaan vielä EU:n komission hyväksyntä. Liikenne- ja viestintäministeriö pyrkii saamaan hyväksynnän viimeistään alkusyksystä. Tämän jälkeen Viestintävirasto alkaa tehdä varsinaisia tukipäätöksiä.

Tukipäätöksen edellytyksenä on, että kunta osallistuu hankkeeseen valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisella rahoitusosuudella.


Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Juha Parantainen, puh. (09) 160 28383 tai 040 756 9601