null Digitala adaptrar också för gamla televisioner

Digitala adaptrar också för gamla televisioner

Pressmeddelande 03.11.2006 13.48 sv

Det är möjligt att titta på en gammal television under digitaleran, även om den saknar scart-anslutning. I så fall behöver konsumenten en digital adapter som har en så kallad RF-modulator. Digitalboxen kopplas till televisionen med antennsladden.

De flesta digitalboxarna kopplas till televisionen med scart-koppling. Scart-anslutningen är den samma med vilken till exempel videobandspelaren är kopplad till televisionen. Även om vissa över 10 år gamla tv-mottagare saknar scart-anslutning kan man koppla en digitalbox också till en sådan mottagare.

En motsvarande RF-modulator (Radio Frequency) finns i varje videobandspelare.

På marknaden finns också skilda RF-modulatorer, som kopplas till digitalboxen med en scart-ledning.

Via RF-modulatorn kan man titta på digitala tv-kanaler helt normalt. I de mottagna sändningarna fungerar då också digital-tv:s tilläggstjänster, så som textning för hörselskadade och ljudtextning avsedd för synskadade. Däremot fungerar inte stereoljudet med sådana digitalboxar.

Digitalboxar avsedda för tv-apparater utan scart-anslutning finns till salu i affärer för hushållsapparater och varuhus. Försäljarna är emellertid inte alltid medvetna om att vissa av de digitalboxar som finns till salu i affären är försedda med RF-modulator. Därför kan kunderna ha fått uppfattningen att sådana digitalboxar inte finns att få.

Man kan också be affären beställa en digitalbox försedd med RF-modulator.

I den prisjämförelse av digitalboxar som Konsumentverket publicerar i slutet av november har man skilt beaktat de digitalboxar på marknaden som är försedda med RF-modulator.

Televisionssändningarna blir helt digitala den 31 augusti 2007. Innan dess är tv-tittarna tvungna att skaffa en tilläggsapparat till sin television, en digitalbox. På marknaden finns också televisioner med inbyggd digital tuner, som inte behöver någon skild digital adapter.Ytterligare information:
Importörerna av digitalboxar och affärer för hushållsapparater
Projektinformatör Marko Eriksson, informationsgruppen för digital-tv, tfn 040 505 6760