null Finland inleder sin redan andra auktion av 5G-frekvenser

Finland inleder sin redan andra auktion av 5G-frekvenser

Pressmeddelande 08.06.2020 09.00 fi sv en

Bild: Kommunikationsministeriet

Måndagen den 8 juni inleder Transport- och kommunikationsverket en auktion för frekvensområdet 26 gigahertz. Det är fråga om Finlands andra auktion där frekvenser säljs för 5G höghastighetsmobilnät. 

– Med tanke på Finlands konkurrenskraft är det viktigt att vi siktar mot toppen i fråga om kommunikationsförbindelserna. I många andra EU-länder har 5G-auktionerna fördröjts på grund av coronaepidemin. Under de senaste ett och ett halvt åren har 5G-nätet redan öppnats på 30 orter i Finland. De goda förbindelserna har denna vår visat sig vara ännu värdefullare än man kunde ana. Den auktion som nu inleds gör det möjligt att bygga snabba trådlösa nätförbindelser med hög kapacitet, säger kommunikationsminister Timo Harakka. 

Sammanlagt tre frekvensband auktioneras ut. Genom auktion tilldelas frekvenserna 25,1–27,5 gigahertz för riksomfattande bruk i Fastlandsfinland i tre frekvensband på 800 megahertz (MHz). Utgångspriset är 7 miljoner euro per frekvensband på 800 megahertz. Namnen på dem som deltar i auktionen är inte offentlig information. 

Den lägre delen av frekvensområdet, 24,25 –25,1 gigahertz, alltså ett band på 850 megahertz, lämnas utanför auktionen. Frekvensområdet reserveras för utbyggnaden av lokala nät. Lokala nät ska i framtiden kunna byggas till exempel i hamnar och industrianläggningar.

Med hjälp av 5G-näten kan man skapa supersnabb och trådlös dataöverföring som möjliggör nya digitala tjänster och affärsverksamhet bl.a. inom trafiken, industrin och hälso- och sjukvården. Finland är bland de första länderna att ta i bruk 5G-frekvenserna. Statsrådet beviljade koncessioner för frekvensområdet 3,5 gigahertz 2018 och byggandet av de första 5G-näten inleddes i början av 2019. 

Vad händer härnäst?

Kommunikationsministeriet offentliggör vinnarna och de vinnande buden när auktionen har avslutats. Frekvensområdet kan användas till att bygga 5G-nät från och med den 1 juli 2020. Koncessionerna gäller till och med den 31 december 2033 i Fastlandsfinland. 

Ytterligare information:

Kaisa Laitinen, kommunikationsråd, tfn 0295 342 608, Twitter @kaisa_laitinen

Jan Engelberg, specialsakkunnig, Transport- och kommunikationsverket, tfn 0295 390 438, jan.engelberg(at)traficom.fi, Twitter @EnkkuJenkku