Hallitus esittää lisämäärärahaa perusväylänpitoon ja liikennehankkeisiin

kommunikationsministeriet
Julkaisuajankohta 18.6.2019 9.50
Uutinen
Ratakiskot. (Kuva: Shutterstock)
Ratakiskot. (Kuva: Shutterstock)

Hallitus päätti vuoden 2019 toisesta lisätalousarvioesityksestä. Hankkeilla haetaan keinoja elinkeinoelämän toimintaedellytysten parantamiseen ja viennin edistämiseen koko maassa sekä parannetaan raide- ja tieliikenteen sujuvuutta. Hallitus neuvotteli lisätalousarvioesityksestä 18. kesäkuuta, ja se annetaan eduskunnalle 19. kesäkuuta.

Perusväylänpidon määrärahatasoon ehdotetaan 40 miljoonan euron korotusta tälle vuodelle korjausvelan kasvun hillitsemiseksi. Määräraha ehdotetaan käytettäväksi seuraaviin hankkeisiin: Tampere-Seinäjoki-rataosalla turvalaitteiden uusiminen, Helsinki-Turku-radan peruskorjaus, Kokkola-Pietarsaari-rataosalla turvalaitteiden uusiminen, Oulun ratapihan peruskorjaus ja turvalaitteet, Akaan raakapuunkuormauspaikan rakentaminen, E18 Turun kehätien 2. vaihe Kausela-Kirismäki ja Helsinki-Pietari-radan sekä Saarijärvi-Haapajärvi-radan korjaaminen.

Perusväylänpidossa mainittujen hankkeiden kokonaiskustannus koko toteutusajalta on yhteensä 259 miljoona euroa.

Lisätalousarvioesityksessä ehdotetaan rahoitusta liikenteen kehittämishankkeille yhteensä 352 miljoonan euron valtuutta ja 71 miljoonan euron määrärahaa.

Ehdotettavat hankkeet ovat Kouvola-Kotka/Hamina-radan parantaminen, Iisalmi-Ylivieska-rataosan sähköistys ja Iisalmen kolmioraide, Joensuun ratapihan parantaminen, vt 3 Hämeenkyrön ohitustie ja vt 8 Turku-Pori (Mynämäen ja Luvian ohituskaistat). Lisäksi Oulun meriväylän rakentamisvaltuutta korotetaan. Helsinki-Tampere-pääradan kehittämisen suunnitteluun ehdotetaan 11 miljoonan euron määrärahaa.

Nyt päätettyihin hankkeisiin ei sisälly nopeita ratahankkeita itään, pohjoiseen ja länteen. Nämä laitetaan liikkeelle erillisellä päätöksellä ottaen huomioon kunkin hankkeen tämänhetkisen suunnittelutilanteen.