Kommunikationsministeriet vill ha mer konkurrens inom bilbesiktningen

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 28.1.2010 15.46 | Publicerad på svenska 24.11.2015 kl. 10.08
Nyhet

Vid kommunikationsministeriet pågår ett utvecklingsprojekt för besiktningsverksamheten, där målet är att öka konkurrensen.

Bakom utvecklingsprojektet ligger den centraliserade strukturen och höga prisnivån i den finska besiktningsbranschen. En annan faktor i bakgrunden är direktivet för besiktningstjänster som givits för EU:s interna marknad och den dom EG-domstolen gav Portugal för att landet begränsat tillträdet till besiktningsbranschen. I Finland öppnades besiktningsbranschen stegvis för konkurrens börjande från 1994. Lagen om besiktningstillstånd för fordon har i huvudsak varit oförändrad sedan dess.

Ministeriet fortsätter utvecklingsprojektet för besiktningsverksamheten med att i stor omfattning höra representanter för branschens olika intressegrupper samt myndigheter med anknytning till ämnet, eftersom det är fråga om planer som i hög grad påverkar besiktningsbranschens struktur och företagsverksamheten inom den.

Målsättningen är att ett utkast till regeringsproposition kan skickas ut för omfattande remissbehandling i slutet av denna vår och gå till behandling i riksdagen inom detta år.