null Kommunikationsministern tog ställning till tv:s programkoncessioner och till frekvenspolitiken

Kommunikationsministern tog ställning till tv:s programkoncessioner och till frekvenspolitiken

Nyhet 22.01.2009 16.04 fi sv en

Kommunikationsminister Suvi Lindén har beslutat att med en lagändring göra det möjligt att förlänga programkoncessionerna för televisionens kanalknippen B och C till slutet av augusti 2016. Dessutom efterlyser Lindén ett flexiblare och effektivare bruk av frekvenserna. Ministern talade vid kommunikationsministeriets seminarium Viestintäfoorumi den 21 januari.

Beslutet om att förlänga programkoncessionerna innebär att MTV Oy, Subtv Oy, Sanoma Television Oy, Suomen Urheilutelevisio Oy, C More Entertainment Finland Oy, TV5 Finland Oy, The Walt Disney Company Ltd och Åbo Kabeltelevision Ab med statsrådets beslut kan få tillstånd att fortsätta televisionsverksamheten utan att koncessionerna på nytt förklaras lediga att sökas.

Dessutom förklaras snart helt nya koncessioner i E- och F-knippena lediga att sökas.

Enligt Lindén är det inte till dagens melodi att muta in frekvenserna i 15 år för en aktör och ett användningsändamål. Kommunikationsministern ser en betydande möjlighet till effektivitet ser i en eftermarknad av frekvenser, som skulle tillåtas i samband med utauktionering av koncessioner. Avsikten är att auktion ska prövas i Finland på ett frekvensområde för första gången i slutet av detta år.

Materialet från Viestintäfoorumi 2009 finns bakom länken nedan.