Minister Berner: Tågtrafiken utökas på olika håll i Finland

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 18.12.2017 14.02 | Publicerad på svenska 18.12.2017 kl. 14.06
Pressmeddelande

Kommunikationsministeriet och VR-Group Ab har förhandlat om att höja servicenivån i den trafik som bedrivs med stöd av upphandlingsavtal 2018-2019. Avtalet gäller upphandlade tågtjänster inom fjärrtrafiken.

Målet är att höja servicenivån i den spårtrafik som staten understöder för att påverka människors val av färdsätt i enlighet med energi- och klimatstrategin. En parlamentarisk arbetsgrupp som har i uppgift att bedöma finansieringen av transportnätet föreslog i sin lägesrapport i augusti 2017 att spårtrafiken 2018-2021 ska beviljas ett årligt budgetanslag som är 2 miljoner euro större än det nuvarande anslaget.

Avtalet mellan kommunikationsministeriet och VR-Group tas upp till behandling i finansutskottet den 19 december. För att avtalet ska träda i kraft krävs det att riksdagen godkänner anslaget i budgeten. Förbättringarna i den upphandlade tågtrafiken finansieras med det föreslagna tilläggsansanslaget på 2 miljoner euro för att förbättra servicenivån inom tågtrafiken. Riksdagen behandlar budgeten under denna vecka.

Kommunikationsminister Anne Berner är nöjd med tilläggsfinansieringen.

- Vi behöver många slags åtgärder för att uppnå energi- och klimatmålen. Regeringen har som mål att öka andelen passagerare inom spårtrafiken och att se till att det finns goda förbindelser på olika håll i Finland. Med detta tilläggsanslag vill vi höja servicenivån särskilt inom pendlingstrafiken, alltså resor till och från arbete och studier, eftersom effekterna är störst där, konstaterar Berner.

- Den höjda servicenivån i enlighet med avtalet ger bättre tågförbindelser under en och samma dag på tur- och returresor till huvudstadsregionen från olika håll i Finland, fortsätter Berner.

Tilläggsanslaget kommer att riktas till att höja servicenivån på följande banavsnitt: en utbyggnad av förbindelsen Helsingfors-Karleby till Ylivieska, en utbyggnad av förbindelsen Helsingfors-Kuopio till Kajana, Kotka-Kouvola, Joensuu-Nurmes, Björneborg-Tammerfors, Helsingfors-Kolari och Seinäjoki-Vilppula.

Den trafik som omfattas av det nya avtalet mellan kommunikationsministeriet och VR inleds i huvudsak den 25 mars 2018. Det tidsbestämda avtalet avses gälla till den 31 december 2019 precis som det tidigare upphandlingsavtalet som ingicks den 3 december 2015. Den trafik som bedrivs med stöd av det tidigare upphandlingsavtalet fortsätter i enlighet med tidigare överenskomna villkor.

Beslut om hur det fyraåriga tilläggsanslaget kommer att användas 2020-2021 avtalas särskilt vid en senare tidpunkt.

Regeringen har beslutat att öppna persontrafiktjänsterna på järnvägarna för konkurrens. Avregleringen betyder att VR:s ensamrätt att bedriva persontrafik på Finlands bannät upphör. De tillägg som nu görs i den upphandlade avtalstrafiken har inga konsekvenser för avregleringen.

Ytterligare information:

Iida Huhtanen, regeringssekreterare, tfn 0295 342 613

Anne Berner