Finska hamnar ansöker om 10,3 miljoner euro i EU-finansiering

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 4.4.2019 13.17
Pressmeddelande
EU-flaggan (Foto: Juha Tuomi / Rodeo)
EU-flaggan (Foto: Juha Tuomi / Rodeo)

Björneborgs hamn, Raumo hamn, Uleåborgs hamn, djuphamnen i Karleby och Kaskö hamn ansöker om finansiellt stöd från EU till ett totalt värde av 10,3 miljoner euro. Finansieringen ska användas till att ut-veckla hamnförbindelserna, att avlägsna flaskhalsar i trafiken, att effektivisera godstransporterna och att öka säkerheten i hamnarna.

Finansieringen för de fem projekten söks från Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF, Connecting Europe Facility). Statsrådets finansutskott tillstyrkte ansökningarna den 4 april 2019.

För att förbättra effektiviteten och säkerheten i olje- och kemikaliehamnen i Björneborg ansöks finansie-ring på 3,4 miljoner euro. Projektet går ut på att fördjupa inseglingsrännan till hamnen i Tahkoluoto från 10 meter till 12 meter. Dessutom byggs en modern olje- och kemikaliekaj för att förbättra spårtrafikför-bindelserna.

Avsikten med utvidgningen av Raumo hamn i Ulko-Petäjäs är att bygga en lastplan för hantering, lastning och lossning av gods. För projektet har man ansökt om finansiering på 2,4 miljoner euro.

I hamnen Oritkari i Uleåborg har man enligt ansökningen för avsikt att avlägsna flaskhalsar i trafiken, jämna ut trafiktoppar och minska utsläpp från trafiken. Målet med projektet är att i hamnen samtidigt ge plats för både långa tåg och flera fartyg. Det ansökta finansieringsbeloppet är 2,1 miljoner euro.

I djuphamnen i Karleby planeras effektivare transporter och projektet inbegriper bland annat en förläng-ning av kajen. I Kaskö hamn vill man däremot bygga om kajen till en digital containerkaj. Enligt ansökning-en skulle Kaskö tack vare detta vara tillgänglig för större sjötransporter av skogsindustriprodukter.

I det fleråriga programmet utlyses nu totalt 100 miljoner euro för investeringar i det transeuropeiska nä-tet (Trans-European Transport Networks, TEN-T). Av finansieringen är 65 miljoner euro reserverade för hamnprojekt. Transportsektorn inom Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF Transport) investerar åren 2014‒2020 i att förbättra transportinfrastrukturen i Europa, att bygga ut nya förbindelser och att avlägsna trånga passager. Åren 2007-2018 har Finland beviljats sammanlagt ca 370 miljoner euro i finan-siellt stöd.

Vad händer härnäst?

Beslut om CEF-transportstöd fattas efter en granskning av att projekten är stödberättigande. Enligt ett preliminärt meddelande från kommissionen väntas finansieringsbesluten vara klara i oktober 2019.

De budgeterade medlen för CEF-transportstöd är avsedda för den innevarande perioden, alltså 2014-2020. Eftersom alla projekt inte genomförs enligt planerna kommer man att omfördela de anslag som förblivit outnyttjade. Kommissionen uppskattar att man hösten 2019 och 2020 ordnar nya ansökningsom-gångar för de medel som återgår för ny utdelning.

Ytterligare information:
Lassi Hilska, trafikråd, tfn 0295 342 497