null 800-alueen taajuushuutokaupan aikataulua nopeutetaan

800-alueen taajuushuutokaupan aikataulua nopeutetaan

Uutinen 24.04.2012 16.25 fi en

4G-käyttöön osoitetun 800 megahertsin taajuusalueen huutokauppojen valmistelu etenee. Huutokauppa on tarkoitus toteuttaa alun perin kaavailtua aikaisemmin. Prosessi käynnistetään vielä vuoden 2012 aikana siten, että toimiluvat julistettaisiin haettavaksi huutokauppalain muutoksen tultua voimaan ja varsinainen huutokauppa järjestettäisiin jo alkuvuodesta 2013.

- Lakiluonnoksessa esitettävät toimilupaehdot ja aikataulu tarkoittavat sitä, että 4G-verkot ovat vuoteen 2019 mennessä käytännössä koko Manner-Suomen väestön ulottuvilla, asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru toteaa.

Kiurun mukaan nyt syntyvät neljännen sukupolven matkaviestinverkot mahdollistavat toden teolla internet-palvelujen hyödyntämisen langattomasti koko maassa. 4G-verkkoja on tällä hetkellä vain suurimmissa taajamissa. Huutokaupan yhtenä tavoitteena on laajentaa mobiililaajakaistan saatavuutta erityisesti haja-asutusalueilla.

Huutokaupattava 800-alue on kustannustehokas. Yhdellä tukiasemalla pystytään peittämään vähintään viisi kertaa suurempi alue kuin vuonna 2009 huutokaupatun 2,6 gigahertsin taajuusalueen tukiasemalla. Peittoalue on suurempi myös verrattuna 900-alueen laajakaistaiseen tukiasemaan.