Kampanja: Nopeusrajoitukset kunniaan

Tiedote 20.04.2009 11.00 fi sv

Lähes kaikki kuljettajat kertovat ajavansa joskus ylinopeutta. Liikenneturvan kyselyssä vain neljä prosenttia suomalaiskuljettajista ilmoitti ajavansa aina nopeusrajoitusten mukaisesti. Tiehallinnon mukaan erityisesti 80 km/h alueella keskinopeus on usein yli rajoituksen.

Huolestuttavaa on se, että kuljettajat pitävät omaa ylinopeuttaan melko harmittomana tekona. Lisäksi lievä ylinopeus voidaan tuntea jopa turvalliseksi, etenkin kun ajetaan muun liikenteen mukana.

Näistä syistä Valppain mielin -liikenneturvallisuuskampanjan teemana on tänä vuonna nopeusrajoitusten noudattaminen.

Nopeusrajoitukset ovat käytössä sekä liikenteen turvallisuuden että sujuvuuden lisäämiseksi. Tasaisella nopeudella kulkeva liikenne vähentää ohitustarvetta, helpottaa poikittaisliikenteen sujumista ja edesauttaa tilanteiden ennakointia.

Valppain mielin -kampanjan viestille tukea tuo 20.-26.4.2009 Euroopan liikennepoliisiverkoston (TISPOL) jäsenmaissa toteutettava ajonopeuksiin kohdistuva teemavalvonta "Operation Speed".

Valvonnat ovat tiedon vaihtamisen ohella tapoja toteuttaa Euroopan liikennepoliisien rajat ylittävää yhteistyötä. TISPOL ja sen jäsenmaat ovat sitoutuneet EU:n liikenneturvallisuustavoitteiden toteuttamiseen. Nopeusvalvonta on yksi keskeinen osa tavoitteisiin pääsemiseksi.

Pienikin ylinopeus voi olla riski

Tyypillinen ylinopeutta ajava henkilö on nuorehko paljon autolla ajava mies. Hän kokee itsensä usein taitavaksi kuljettajaksi, on kilpailuhenkinen ja ottaa tietoisia riskejä. Miesten kaasujalkaa painaa kiire. Naisilla maltti ja halu noudattaa liikennesääntöjä hillitsevät vauhtia.

Pienikin ylinopeus voi olla riski. Jo 5-10 km/h rajoituksen ylitys johtaa turhiin ohituksiin ja aiheuttaa ajotapavirheitä (VTT).

Ylinopeutta perustellaan usein ajan säästöllä. Ajettaessa kymmenen kilometrin matka 100 km/h nopeuden sijaan 80 km/h, menetetään aikaa kuitenkin vain puolitoista minuuttia. Nopeusrajoitusten noudattaminen vähentää myös polttoaineen kulutusta ja päästöjä sekä säästää rahaa.

Liikenteessä valppain mielin

Valppain mielin -kampanja kehottaa noudattamaan liikennesääntöjä. Nopeusrajoitus-aiheisen kampanjan ensimmäinen vaihe on 20.4.-3.5.2009 ja toinen 6.7-19.7.2009. Kampanja koostuu televisio-, radio- ja internetmainoksista sekä verkkosivustosta.

Valppain mielin -yhteiskampanjassa ovat mukana liikenne- ja viestintäministeriö, Liikenneturva, Tiehallinto, Ajoneuvohallintokeskus AKE, Poliisi, Liikennevakuutuskeskus, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL, Taksiliitto ja Linja-autoliitto.


Lisätietoja:

toimitusjohtaja Matti Järvinen, Liikenneturva, puh. 020 728 2310, 0400 424 391
ylikomisario Pasi Kemppainen, Liikkuva poliisi, puh. 071 878 2050 (nopeusvalvonta)
hallitusneuvos Anna-Liisa Tarvainen, liikenne- ja viestintäministeriö,
puh. (09) 160 28629, 0400 665 395 (tieliikennelaki)
kampanjatiedottaja Karita Kontula-Sokka, Liikenneturva
puh. 0207 282 345, 040 718 8380 (kampanja)

www.valppainmielin.fi/nopeus