null Käy keskustelemaan, aiheena kuljettajaopetuksen uudistaminen

Käy keskustelemaan, aiheena kuljettajaopetuksen uudistaminen

Uutinen 28.01.2014 09.07 fi sv

Autoja jonossa (Kuva: Rodeo)

Liikenne- ja viestintäministeriö avaa Ota kantaa -kansalaisfoorumilla keskustelun ajokorttiin tähtäävän kuljettajaopetuksen järjestämisestä. Keskustelu on avoinna 28.1.-14.2.2014 välisenä aikana.

Liikenneturvallisuus on kuljettajakoulutuksen perimmäinen tavoite, mutta koulutuksen toteutustavoissa on liikkumavaraa. Nykyisen opetustunteihin perustuvien mallien haasteena ovat muun muassa opetustarjonnan alueelliset erot ja korkeaksi kohoavat hinnat.

Suomessa ajokorttiopetus ja raskaankaluston ammattipätevyyden suorittaminen rakentuu säännellyn ja määrämuotoisen opetuksen varaan. Taustalla on ajatus siitä, että riittävä harjoittelu tuottaa oppimistuloksia ja että koulutus yhdessä tutkinnon kanssa takaavat tarvittavat valmiudet.

Suomen mallista eroavia tapoja on käytössä esimerkiksi Englannissa, Hollannissa ja Ruotsissa, joissa ei vaadita pakollista ajokorttikoulutusta. Ajokortin suorittajan osaaminen mitataan vaativalla kuljettajantutkinnolla. Vaativasta tutkinnosta johtuen keskimääräiset opetusmäärät voivat olla jopa suuremmat kuin Suomessa.

Keskustelu löytyy osoitteesta https://www.otakantaa.fi. Keskusteluun voi osallistua nimettömänä, palveluun rekisteröityneenä tai vahvasti tunnistautuneena. Ohjeet palvelun käytöstä ja osallistumisen tasosta löytyvät palvelusta.