Ministeri Kyllönen: Ilmatieteen laitos on liikenteen turvallisuusviranomainen

Uutinen 20.09.2012 12.10 fi

Valtioneuvoston Tutkimus- ja innovaationeuvosto ehdottaa 20. syyskuuta 2012 julkaisemassaan selvityksessä Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) toimintojen yhdistämistä. Liikenneministeri Merja Kyllönen ei pidä ratkaisua hyvänä. Ilmatieteen laitos on ensisijaisesti vuorokauden ympäri päivystävä turvallisuusviranomainen, jonka palvelut perustuvat vahvaan asiantuntijaosaamiseen.

- Ilmatieteen laitoksen palvelut kohdistuvat pääasiassa turvallisuudesta vastaaville hallinnonaloille eli liikenteeseen, sisäiseen turvallisuuteen ja maanpuolustukseen, korostaa liikenneministeri Merja Kyllönen.

- Tällä hetkellä Ilmatieteen laitoksen toiminta on valtiolle edullista, sillä se saa hyvin rahoitusta myös budjetin ulkopuolelta. Lisäksi sääpalveluista koituu välillisesti liikennesektorille huomattava taloudellinen hyöty, arviolta noin 200 - 250 miljoonaa euroa. Tätä summaa on hankala korvata budjetista, jos laitoksen toimintaa suunnataan yhdistymisen jälkeen toisaalle, ministeri Kyllönen huomauttaa.

Liikenne- ja viestintäministeriö toteutti hallinnonalan tutkimuslaitosten uudistuksen jo edellisellä hallituskaudella. Tuolloin merentutkimus järjesteltiin uudelleen liikenne- ja viestintäministeriön ja ympäristöministeriön hallinnonalojen kesken.

- Valtion tutkimuslaitosten organisoinnille on varmasti tarve, mutta en ryhtyisi rikkomaan toimivaa kokonaisuutta, joka palvelee viranomaisten lisäksi elinkeinoelämää ja kansalaisia. Ilmatieteen laitoksen toiminta on kaikilla mittareilla valtion toimintojen parasta laatua ja maailmanlaajuisestikin huipputasoa, sanoo ministeri Kyllönen.