null Television ohjelmistotoimilupia haettaviksi

Television ohjelmistotoimilupia haettaviksi

Tiedote 16.06.2014 11.27 fi

Valtioneuvosto on julistanut haettaviksi ohjelmistotoimiluvat television UHF-alueen kanavanippuihin B, C ja E sekä D ja H, joissa on vapaata kapasiteettia. Luvat ovat voimassa vuoden 2016 loppuun saakka.

Haettavana on yksi ohjelmistotoimilupa kanavanipuissa B, C ja E. Kussakin
kanavanipussa käytetään DVB-T-lähetystekniikkaa. Kanavaniput kattavat kaikki yli 90 prosenttia Suomen väestöstä.

Kanavanipuissa D ja H on haettavana ohjelmistoluvat useiden kanavien lähettämiseen. Kanavaniput soveltuvat teräväpiirtoisiin ja peruslaatuisiin televisiolähetyksiin. Kanavanipuissa käytetään DVB-T2-jakelutekniikkaa ja MPG4-kuvanpakkaustekniikkaa. Kanavanippu D kattaa 80 prosenttia ja kanavanippu H tällä hetkellä noin 60 prosenttia Manner-Suomen väestöstä.

Ohjelmistotoimilupien hakuaika päättyy 8. elokuuta 2014 klo 12.

Teräväpiirtolähetykset koko antenniverkkoon

Television antenniverkossa siirrytään käyttämään uudempaa lähetystekniikkaa (DVB-T2) vaiheittain vuodesta 2017 lähtien. Uusi tekniikka kasvattaa televisiokanavien määrää ja laajentaa teräväpiirtolähetysten tarjontaa.

Tekniikkamuutoksen taustalla on vuonna 2012 hyväksytty sähköisen median viestintäpoliittinen ohjelma ja kansainväliset sopimusmuutokset. Niiden perusteella 700 megahertsin taajuudet siirretään televisiolta langattomalle laajakaistalle.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Sini Wirén, p. 0295 34 2532