Liikennepalvelulain muutos matkailualan asiakaskuljetusten osalta vahvistettiin

Tiedote 13.07.2018 11.26 fi sv en

Yrityksen pakettiauto maantiellä. Kuva: LVM/Shutterstock

Tasavallan presidentti on vahvistanut matkailualan yrittäjien asiakaskuljetuksia helpottavan liikennepalvelulain muutoksen. Laki tulee voimaan välittömästi 13. heinäkuuta 2018.

Muutoksen myötä yritykset tarvitsevat taksiliikenneluvan, mutta kuljettaja ei tarvitse jatkossakaan taksinkuljettajan ajolupaa koti- ja matkailupalveluyritysten osana palvelukokonaisuutta tarjoamissa kuljetuksissa.

Kuljetuksen tulee olla vähäinen osa palvelupakettia. Palvelupaketti pitää myydä kokonaisuutena, eikä kuljetuspalvelua voi ostaa palveluyritykseltä erikseen. Tyypillinen esimerkki on luontomatkailupalvelu, joissa opas kuljettaa asiakkaat majoituspaikasta retken aloituspaikkaan.

Jos yritys tarjoaa erillisiä maksullisia kuljetuksia esimerkiksi lentokentälle, tällaisissa kuljetuksissa kuljettajilla on aina oltava taksinkuljettajan ajolupa. Poikkeus ei avaa mahdollisuutta ajaa esimerkiksi Kelan tai kuntien korvaamia kuljetuksia ilman taksinkuljettajan ajolupaa.

Lakimuutos helpottaa työvoiman saatavuutta ja kausityöntekijöiden työllistymistä alalle. Muutoksella on myönteisiä vaikutuksia suomalaiselle koti- ja matkailupalvelutoiminnalle.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Elina Immonen, p. 0295 34 2126